Bloomberg: Στην Ελλάδα έρχονται οι τουρίστες που «χάνει» η Τουρκία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Στην Ελλάδα έρχονται οι τουρίστες που «χάνει» η Τουρκία

Μετά τις μαζικές προσφυγικές ροές, η Ελλάδα αναμένει πλέον και τους τουρίστες που «χάνει» η Τουρκία.

Όταν ξεκινά η μεγάλη τουριστική μάχη, με μεγάλα όπλα τον ήλιο, τη θάλασσα και την ιστορία, παράγοντες της αγοράς επιβεβαιώνουν πως η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε απόλυτο «νικητή», προσελκύοντας το τουριστικό ρεύμα που γυρίζει την πλάτη στην Τουρκία.

Όπως αναφέρει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο τα τελευταία στοιχεία του ΣΕΤΕ, τα οποία παρουσίασε ο πρόεδρός του, Ανδρέας Ανδρεάδης, η Ελλάδα ποντάρει στον αριθμό – ρεκόρ των 25 εκατομμυρίων τουριστών το 2016 και σε πρόσθετα έσοδα ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Και όσοι δεν πιστεύουν στις συμπτώσεις, μπορούν τώρα να αλλάξουν γνώμη: Την Τρίτη, την ίδια ημέρα που ο κ. Ανδρεάδης παρουσίαζε σε ειδική συνέντευξη Τύπου τις προσδοκίες από τον ελληνικό τουρισμό, την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ανακοίνωνε πτώση 10% - σε ετήσια προσαρμοσμένη βάση - στις αφίξεις νέων τουριστών τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα μιας δεκαετίας.

Ελλάδα και Τουρκία, «ορκισμένοι εχθροί» από το βαθύ παρελθόν στον κλάδο του τουρισμού, είναι δύο χώρες που έχουν δεχθεί βαρύ πλήγμα από τις γεωπολιτικές εξελίξεις που μαστίζουν την ευρύτερη περιοχή των χωρών της Μέσης Ανατολής.

Για την Τουρκία, ωστόσο, η κατάσταση εμφανίζεται ακόμη πιο δεινή – έναντι της Ελλάδας – λόγω των αιματηρών τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν σημειωθεί σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη το τελευταίο διάστημα.

Και η Ελλάδα όμως βιώνει τον δικό της «Γολγοθά», υποδεχόμενη από το περασμένο καλοκαίρι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

«Ανάσα» για την οικονομία

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, η ελληνική τουριστική αγορά αναμένει σχεδόν 900.000 Ρώσους τουρίστες φέτος, οι οποίοι δύνανται να συνδράμουν έως και στο 50% της αύξησης των συνολικών εσόδων.

Ακόμη κι αν ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ δεν έκανε καμία ειδική αναφορά στον τουρκικό τουριστικό κλάδο, οι εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς, η αύξηση των Ρώσων τουριστών που θα αφιχθούν στην Ελλάδα – γυρίζοντας την πλάτη στην Τουρκία μετά τις απαγορεύσεις του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin – δεν θα μπορούσε να συμβεί σε καλύτερη στιγμή για την οικονομία, όσο δίνει μάχη για να περάσει στην ανάπτυξη.

Υπενθυμίζεται εδώ πως ο κλάδος του τουρισμού συμβάλλει κατά 18,5% στο ελληνικό ΑΕΠ, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά επίπεδα. Την ίδια στιγμή, ο κ. Ανδρεάδης εκτιμά πως η αύξηση των ξένων τουριστών στην Ελλάδα δύναται να αυξήσει το ελληνικό ΑΕΠ κατά 1% το 2016, με τα συνολικά έσοδα να τοποθετούνται κοντά στα 15 εκατ. ευρώ, έναντι 14,2 εκατ. ευρώ το 2015.

«Το ζήτημα του Grexit συνεχίζει να υπάρχει και σε συνδυασμό με την όξυνση της προσφυγικής κρίσης δεν δύνανται να παρέχουν στην Ελλάδα την εικόνα σταθερότητας που χρειάζεται», δεν δίστασε, ωστόσο, να προειδοποιήσει ο κ. Ανδρεάδης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider