Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση Τραμπ για απόσυρση από την συμφωνία για τα πυρηνικά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση Τραμπ για απόσυρση από την συμφωνία για τα πυρηνικά
Η Γερμανία αποκάλεσε την απόφαση του Τραμπ «λυπηρή».

Η πρόθεσή του πρόεδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να καταργήσει τη συμφωνία ορόσημο για τον έλεγχο των όπλων με τη Ρωσία, που είχε συναφθεί πριν από τριάντα και πλέον χρόνια και απαγόρευε ένα ευρύ φάσμα πυρηνικών όπλων και πυραύλων,έχει σκορπίσει ανησυχία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το Κρεμλίνο είπε ότι η αποχώρηση θα είναι ένα «πολύ επικίνδυνο βήμα», ενώ η Γερμανία αποκάλεσε την απόφαση του Τραμπ «λυπηρή».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χέικο Μάας δήλωσε ότι η Συνθήκη πυρηνικών δυνάμεων μεσαίας εμβέλειας είναι «ένας σημαντικός πυλώνας της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής για την ασφάλεια». Ανέφερε επίσης ότι η ανακοίνωση του Τραμπ «θέτει δύσκολες ερωτήσεις για εμάς και την Ευρώπη».

Η συνθήκη του 1987 απαγορεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία να κατέχουν, να παράγουν ή να δοκιμάσουν πυραύλους ικανούς να φέρουν συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές με δραστικό βεληνεκές από 500 ως 5.500 χιλιόμετρα, καθώς και των εκτοξευτήρων τους.

Ο Μάας ανέφερε ότι η Γερμανία έχει επανειλημμένα προτρέψει τη Μόσχα να «ξεκαθαρίσει τους σοβαρούς ισχυρισμούς περί παραβίασης της συνθήκης INF, κάτι το οποίο η Ρωσία δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής».

Είπε ότι η Γερμανία προτρέπει την Ουάσινγκτον να «εξετάσει τις πιθανές συνέπειες» της απόφασής της, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης ΗΠΑ-Ρωσίας για το πυρηνικό αφοπλισμό πέρα από το 2021.

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας λέει ότι η χώρα του είναι «απολύτως στο πλευρό» των Ηνωμένων Πολιτειών. Συγκεκριμένα ο Γκάλβιν Ουίλιαμσον κατηγόρησε τη Ρωσία ότι θέτει σε κίνδυνο τη συνθήκη. Κάλεσε το Κρεμλίνο μάλιστα να «βάλει το σπίτι του σε τάξη».

Υποστηρίζοντας τον Τραμπ, ο Ουίλιαμσον είπε στους Financial Times ότι η Μόσχα έχει κάνει «παραπάτημα» της Συνθήκης για τις πυρηνικές δυνάμεις μεσαίας εμβέλειας.

Ένας κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης είπε ότι η πρόθεση του Τραμπ είναι μια επικίνδυνη κίνηση.

Και ένας Ρώσος γερουσιαστής δήλωσε ότι η αμερικανική κίνηση για να εγκαταλείψει τη συνθήκη πυρηνικών δυνάμεων μεσαίας εμβέλειας θα υπονόμευε τις προσπάθειες μη πυρηνικής ενέργειας.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Tass ότι «αυτό θα ήταν ένα πολύ επικίνδυνο βήμα».

Ανέφερε ότι η κίνηση «θα προκαλέσει την πιο σοβαρή καταδίκη από όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας που έχουν δεσμευτεί για ασφάλεια και σταθερότητα».

Ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, που συνυπέγραψε τη συμφωνία του 1987 για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF), δήλωσε πως το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσει από τη συμφωνία είναι λάθος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σκίζουμε παλιές συμφωνίες για τον αφοπλισμό... Στ΄αλήθεια δεν καταλαβαίνουν στην Ουάσινγκτον πού θα μπορούσε να οδηγήσει αυτό;» δήλωσε ο Γκορμπατσόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων.

«Η αποχώρηση από την INF είναι λάθος».

Τέλος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επιδιώξει μια εξήγηση για τους λόγους για τους οποίους η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να αποχωρήσει από τη συνθήκη, όταν συναντηθεί με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Πούτιν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider