Εξηγήσεις για τον προϋπολογισμό ζητούν οι Βρυξέλλες από την Ιταλία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξηγήσεις για τον προϋπολογισμό ζητούν οι Βρυξέλλες από την Ιταλία
Επιστολή της με την οποία η Κομισιόν ζητά διευκρινίσεις επί του επίμαχου προσχεδίου του προϋπολογισμού, θα παραδοθεί το βράδυ από τον Πιέρ Μοσκοβισί στον ιταλό υπουργό Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία.

Επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την ιταλική κυβέρνηση με την οποία ζητά διευκρινίσεις επί του επίμαχου προσχεδίου του προϋπολογισμού, θα παραδοθεί το βράδυ από τον επίτροπο οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί στον ιταλό υπουργό Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στη Ρώμη.

«Η επιστολή αυτή δεν μας ανησυχεί», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. «Ο προϋπολογισμός μας έχει σχεδιαστεί με το σωστό τρόπο, ο οποίος είναι και ο μόνος για να εγγυηθούμε κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη στην χώρα μας. Θα το εξηγήσουμε κατά την συνέχιση του διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Κόντε.

Το θέμα του προϋπολογισμού της Ιταλίας εξετάστηκε «συνοπτικά» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ που παραχώρησαν μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε ο Γιούνκερ, ο Ιταλός πρωθυπουργός παρουσίασε την «κατάσταση στη χώρα», με «ταλέντο» και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εξετάζει το σχέδιο του προϋπολογισμού της χώρας.

«Θα ήθελα να πω ότι δεν έχουμε καμία αρνητική προκατάληψη απέναντι στην Ιταλία. Ο ιταλικός προϋπολογισμός θα εξεταστεί με την ίδια αυστηρότητα και την ίδια ελαστικότητα όπως όλες οι χώρες», ανέφερε ο Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια η Ιταλία χρησιμοποίησε όλα τα «εργαλεία» ελαστικότητας του Συμφώνου Σταθερότητας και ότι η Επιτροπή κατηγορήθηκε για υπερβολική «γενναιοδωρία» απέναντι στη χώρα.

«Τώρα κάποιοι με τους οποίους μίλησα στο τηλέφωνο δεν θέλουν να δείξουμε κι άλλη ελαστικότητα», ανέφερε ο Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια η Ιταλία δαπάνησε 30 δισ. ευρώ παραπάνω, χωρίς να της επιβληθούν κυρώσεις.
Επιπλέον, ο Γιούνκερ ανέφερε ότι η Επιτροπή θα ζητήσει από 4-6 χώρες περαιτέρω διευκρινίσεις για τους προϋπολογισμούς που κατέθεσαν, αλλά αυτό, είπε δεν σημαίνει ότι είναι πρόβλημα, αλλά απλώς ότι η Επιτροπή έχει κάποια ερωτηματικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.