Πέντε καινοτομίες που υπόσχονται να αλλάξουν τον κόσμο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πέντε καινοτομίες που υπόσχονται να αλλάξουν τον κόσμο

Η τεχνολογία αλλάζει ραγδαία τον κόσμο μας και η καινοτομία κάνει συχνά την εμφάνιση της, μεταλλάσσοντας βασικούς τομείς της καθημερινότητας μας, όπως η διατροφή, οι μετακινήσεις, αλλά και η ιατρική.

Οι εμπνευστές είναι συνήθως νέοι ερευνητές με όραμα και πάνω από όλα κοινωνική συνείδηση, οι οποίοι αγωνίζονται με κάθε μέσο κι ο καθένας στον τομέα του για να κάνουν πραγματικότητα όλα αυτά που σήμερα φαντάζουν σενάρια επιστημονικής φαντασίας σενάριο. Πέντε εξ αυτών μιλούν για το πως θα αλλάξουν τον κόσμο στο cnn.

Μετατρέποντας το διοξείδιο του άνθρακα σε καύσιμο

Το διοξείδιο του άνθρακα είναι ο νούμερο ένα ένοχος που κρύβεται πίσω από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Βέβαια η Emily Cole πιστεύει ότι το διοξείδιο του άνθρακα υπάρχει για να εκπληρώσει έναν ανώτερο σκοπό.

Μέσω της start up της Liquid Light ανακυκλώνει το διοξείδιο του άνθρακα - μετατρέποντάς τo σε ένα χημικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κατασκευαστούν καταναλωτικά προϊόντα. «Παίρνουμε το διοξείδιο του άνθρακα από την πηγή του (όπως σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή εργοστάσια), προσθέτουμε νερό και ηλεκτρισμό και δημιουργούμε υγρά καύσιμα και χημικές ουσίες, όπως αιθυλενογλυκόλη και γλυκολικό οξύ» αναφέρει η Cole.

Αυτές οι χημικές ουσίες που παράγονται θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο στην καθημερινή χρήση του, να χρησιμοποιηθούν δηλαδή για την παραγωγή πλαστικών μπουκαλιών, χαλιών, αντιψυκτικών, ακόμη και για κρέμες προσώπου. Η Cole, η οποία είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη χημεία, ελπίζει πως η τεχνολογία της Liquid Light θα βοηθήσει τελικά ώστε να έχουμε χαμηλότερες εκπομπές ρύπων.

«Το όνειρό μου είναι να καταφέρουμε στην πράξη να εμπορευματοποιήσουμε την τεχνολογία αυτή και να καταφέρουμε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το πετρέλαιο», καταλήγει.

Θεραπεύοντας τον καρκίνο με λιγότερες παρενέργειες

Η χημειοθεραπεία έχει τεράστιο αντίκτυπο στο σώμα των ασθενών με καρκίνο. Ο δρ Vijay Chudasama, ερευνητής στο University College του Λονδίνου, εργάζεται εδώ και πέντε περίπου χρόνια για να βρει μια εναλλακτική διαδικασία. Πιστεύει ότι σε πέντε έως 10 χρόνια, η έρευνα του θα καταφέρει να εξαλείψει την ανάγκη για χημειοθεραπεία - και τις τρομακτικές παρενέργειες που παρουσιάζει ανά περιπτώσεις.

«Πραγματικά, νομίζω ότι πρόκειται να ένα τεράστιο επίτευγμα» αναφέρει. «Με την χημειοθεραπεία, στην ουσία λαμβάνεις ένα κοκτέιλ φαρμάκων που δεν στοχεύουν σε συγκεκριμένο σημείο και εντέλει σκοτώνουν και τους υγιείς ιστούς του ασθενούς μαζί με τους καρκινικούς». Η θεραπεία του Chudasama εκμεταλλεύεται τα βιολογικά «οχήματα» όπως τα αντισώματα ώστε να διαχωρίσει τους υγιείς από τους πασχοντες ιστούς. Με αυτόν τον τρόπο, οι τοξικές ενώσεις μπορούν να κατευθυνθούν επιλεκτικά και αποκλειστικά στα καρκινικά κύτταρα αφήνοντας τα υγιή ήσυχα.

Λειτουργώντας χωρίς μπαταρία

Ο Shyam Gollakota σχεδιάζει τεχνολογία η οποία μπορεί να τροφοδοτήσει συσκευές και να παράσχει σύνδεση στο Internet χωρίς την ανάγκη μπαταρίας. Όχι μόνο καταφέρνει να λειτουργήσει τις συσκευές χωρίς μπαταρίες, αλλά χρησιμοποιεί και τις υπάρχουσες τηλεόρασεις για να συνδεθεί on-line.



Ο Gollakota, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, ανέφερε ότι το επιτευγμά του αποτελεί μια ακόμα νίκη υπέρ του περιβάλλοντος αφού βοηθά συσκευές επικοινωνίας να καταναλώσουν λιγότερη ενέργεια. Συμπλήρωσε μάλιστα πως δεν θα είναι ικανοποιημένος αν η δουλειά του παραμείνει στον ακαδημαϊκό χώρο. Γι' αυτό κι αποφάσισε να ιδρύσει την start up Jeeva Wireless, η οποία ασχολείται επίσης με την διάρκεια ζωής της μπαταρίας καθώς και την συνδεσιμότητα.

Δημιουργώντας υπερ ισχυρά νανοϋλικά

Η Julia Greer προσπαθεί να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε τα καθημερινά αντικείμενα ή και υλικά. Σκεφτείτε ένα χαρτί που δεν σκίζεται, πολύ λεπτά θερμαντικά σακάκια και πολύ πιο ελαφριές ανεμογεννήτριες.

Η 40 χρονη ασχολείται με την νανο αρχιτεκτονική υλικών στην CalTech τα τελευταία χρόνια. «Τα υλικά που έχουμε δημιουργήσει έχουν ένα επιπλέον επίπεδο οργάνωσης σε μικροκλίμακα σε σύγκριση με τα συμβατικά υλικά» αναφέρει «αυτό μας επιτρέπει να έχουμε τον πλήρη έλεγχο των ιδιοτήτων τους, διατηρώντας παράλληλα μια πολύ χαμηλή πυκνότητα».

Παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια η ομάδα της εργάζεται για να ξεπεραστούν. Η έρευνά τους, δε, αναμένεται να έχει αντίκτυπο σε μια σειρά προϊόντων, αλλάζοντας από τα στρατιωτικά εργαλεία μέχρι τις βιοϊατρικές συσκευές.

Δημιουργώντας σκεπτόμενες συσκευές

Ο Quoc Le είναι ερευνητής επιστήμονας της Google Brain, η οποία επικεντρώνεται στο κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης που φέρει την ονομασία Deep Learning, βαθιά μάθηση.



Σκεφτείτε το σαν ένα εξελιγμένο είδος της μηχανικής μάθησης, δηλαδή της επιστήμης που κάνει τους υπολογιστές να μαθαίνουν από τα δεδομένα. Για παράδειγμα έναν υπολογιστή ο οποίος θα είναι σε θέση να αναγνωρίσει τη διαφορά ανάμεσα στην εικόνα ενός σκύλου και ο οποίος αναπτύσσει αυτή τη γνώση μέσω της «βαθιάς μάθησης».



«Προσπαθώ να κάνω τις μηχανές να σκέφτονται» αναφέρει ο Le, 34 ετών, ο οποίος βρίσκεται ήδη 4,5 χρόνια στην Brain Google. Μερικές από τις τεχνολογίες που αναπτυσσει η Google Brain έχουν ενσωματωθεί σε ευρύτερες υπηρεσίες της Google, όπως στην τεχνολογία αναγνώρισης ομιλίας στα λειτουργικά συστήματα Android και στις βελτιωμένες δυνατότητες αναζήτησης φωτογραφίών, όλα αυτά προέρχονται από την Google Brain.



O Le πιστεύει ότι η έρευνά του - και το ευρύτερο πεδίο του Deep Learning μπορεί να λύσει μερικά από τα πιο βασανιστικά προβλήματα αυτού του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider