Κρίσιμες συναντήσεις Γιούνκερ και Τουσκ με Μέι πριν το δείπνο των «27» για το Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίσιμες συναντήσεις Γιούνκερ και Τουσκ με Μέι πριν το δείπνο των «27» για το Brexit
Με «καλές προθέσεις», αλλά χωρίς προσχέδιο συμφωνίας στο διαζύγιο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας φτάνουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι «28» ευρωπαίοι ηγέτες για το ευρωπαϊκό συμβούλιο Κορυφής.

Βρυξέλλες, Μαρία Βασιλείου

Με «καλές προθέσεις», αλλά χωρίς προσχέδιο συμφωνίας στο διαζύγιο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας φτάνουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι «28» ευρωπαίοι ηγέτες για το ευρωπαϊκό συμβούλιο Κορυφής.

Με μόλις 163 μέρες να απομένουν από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά και την έλλειψη αισιοδοξίας, που εξέπεμψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ, οι ευρωπαίοι αρχηγοί θα έχουν ως φαίνεται μια αρκετά δύσκολη συζήτηση κατά τη διάρκεια του σημερινού δείπνου.

Το κύριο πιάτο στο σημερινό δείπνο είναι αποκλειστικά το Brexit, στο οποίο θα παραβρεθούν στις επτά και μισή το βράδυ οι «27» ηγέτες πλην της βρετανίδας πρωθυπουργού. Η παρουσία της Τερίζα Μέι θα περιοριστεί σε ένα είδος «ορεκτικού», όπως χαρακτηριστικά έλεγε στο insider.gr, ευρωπαίος αξιωματούχος, με το πιο δύσπεπτο ζήτημα να αφορά στα σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός θα έχει στη διάθεσή της μόνο μισή ώρα προκειμένου να παρουσιάσει τις τελευταίες θέσεις της επί του Brexit ενώπιον των υπόλοιπων ευρωπαίων αρχηγών. Νωρίτερα στις τέσσερις και μισή ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και λίγο αργότερα στις έξι παρά τέταρτο ο Ντόναλντ Τουσκ θα έχουν συναντήσεις με την κ. Μέι σε μια τελευταία προσπάθεια να βρεθεί λύση και να γεφυρωθεί το χάσμα, που παραμένει μεγάλο μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών και ιδίως μετά την άκαρπη συνάντηση μεταξύ του Μισέλ Μπαρνιέ και του βρετανού διαπραγματευτή για το Brexit Nτομινίκ Ραμπ στις Βρυξέλλες αφήνουν λίγα πλέον περιθώρια για να κλείσουν οι εκκρεμότητες και ιδίως οι διαφορές για τα ιρλανδικά σύνορα.

Η ΕΕ θέλει να αποφύγει τα «σκληρά» σύνορα και προκρίνει ένα σχέδιο στη λογική ενός «backstop». Το νέο αδιέξοδο στις συζητήσεις προκλήθηκε μετά την νέα βρετανική άρνηση για την λύση του «backstop» το οποίο θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός τελωνειακού συνόρου ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την Βρετανία, εάν δεν βρεθεί καλύτερη εναλλακτική.

Μισέλ Μπαρνιέ και Νομινίκ Ραμπ έχουν ήδη δηλώσει ότι υπάρχει χρονικό περιθώριο ακόμη και για απόφαση το Νοέμβριο, ώστε να είναι εφικτή η προετοιμασία μέχρι το τέλος Μαρτίου, οπότε το Brexit θα γίνει πραγματικότητα.

Η σημερινή συζήτηση μεταξύ των «27» ηγετών μπορεί τελικά να οδηγήσει σε νέο ευρωπαϊκό συμβούλιο στα μέσα Νοεμβρίου με αντικείμενο το Brexit. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση οι οιωνοί δεν φαίνονται θετικοί, εκτός και αν «η αποφασιστικότητα», που επικαλέστηκε ο Τουσκ, βοηθήσει να βρεθούν κοινά σημεία, ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις για τις οποίες θα υπήρχε λόγος μιας νέας συνάντησης κορυφής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider