Διεθνής Τύπος: Οι πολιτικές τριβές οδήγησαν στη ρήξη Οικουμενικού Πατριαρχείου και Μόσχας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διεθνής Τύπος: Οι πολιτικές τριβές οδήγησαν στη ρήξη Οικουμενικού Πατριαρχείου και Μόσχας
Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία κόβει τους δεσμούς της με την Κωνσταντινούπολη» ήταν ο τίτλος στον Βρετανικό Guardian

Η ανακοίνωση της διακοπής των σχέσεων με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης από τη Ρώσικη εκκλησία κάνει το γύρο του κόσμου μέσω των μεγάλων διεθνή ΜΜΕ που φιλοξενούν εκτενή ρεπορτάζ.

«Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία κόβει τους δεσμούς της με την Κωνσταντινούπολη» ήταν ο τίτλος στον Βρετανικό Guardian που σημειώνει:

«Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τις σχέσεις της με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης σε θρησκευτικό σχίσμα που οδηγείται από πολιτικές τριβές μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Η Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε να διακόψει τις σχέσεις της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο θεωρείται ως ηγετική αρχή για τους 300 εκατομμύρια Ορθόδοξους όλου του κόσμου.

«Η διάσπαση είναι μια επίδειξη δύναμης από τη Ρωσία» σημειώνει.

Το Al jazeera αναφέρει: «Στο μεγαλύτερο σχίσμα του Ορθοδόξου Χριστιανισμού εδώ και πάνω από ένα αιώνα, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έσπασε όλους τους δεσμούς με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης για μια «ιστορική» απόφαση να αναγνωρίσει την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία ως ανεξάρτητη.

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, επικεφαλής των Ρώσων Ορθοδόξων, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η απόφαση για διάλυση των σχέσεων με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης λήφθηκε από την Ιερά Σύνοδο, το διοικητικό όργανο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στο Μινσκ της Λευκορωσίας τη Δευτέρα.

Σε μια επίσημη δήλωση, μέλη της Ιεράς Συνόδου έγραψαν ότι επιτρέποντας σε μια άλλη εκκλησία να διασπαστεί «ισοδυναμεί με την απομάκρυνση των ιστορικών ριζών και δεσμεύσεών της» καθιστώντας «αδύνατο» για τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία να συνεχίσει την ένωση με την Κωνσταντινούπολη.

Το BBC στο κείμενο του με τίτλο: «Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία κόβει όλους τους δεσμούς με την Κωνσταντινούπολη» αναφέρει μεταξύ άλλων: « Η Μόσχα απορρίπτει την ανεξαρτησία της ουκρανικής εκκλησίας και δηλώνει ότι η απόφαση για την αναγνώρισή της πήγε “ενάντια στην ιστορική αλήθεια”».

Το πρακτορείο Reuters στο κείμενο του έχει τίτλο: «Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σπάει τους δεσμούς με την Κωνσταντινούπολη». Μέσα στο άρθρο του πρακτορείου αναφέρεται: «Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα χρειαστεί να διαλύσει τις σχέσεις της με την Κωνσταντινούπολη μετά τον διαχωρισμό με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider