Η Τερέζα Μέι έχει 48 ώρες για να «σώσει» τις διαπραγματεύσεις του Brexit

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Τερέζα Μέι έχει 48 ώρες για να «σώσει» τις διαπραγματεύσεις του Brexit
Η Μέι επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, και τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτ.

Σε κρίσιμο σημείο έχει φτάσει πλέον η διαπραγμάτευση για το Brexit και η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι θα προσπαθήσει μέσα στις επόμενες 48 ώρες να διατηρήσει ζωντανό το ενδεχόμενο συμφωνίας, αφού αναγνώρισε ότι οι συνομιλίες έχουν προσωρινά σταματήσει λόγω της «επιμονής της ΕΕ», όπως είπε, σε ένα backstop που θα αφορά μόνο τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τους ηγέτες της ΕΕ να εγκαταλείψουν την πρότασή τους για την Ιρλανδία, σε ένα καθοριστικό δείπνο - σύσκεψη κορυφής την Τετάρτη το βράδυ, αφού ζήτησε την υποστήριξη των μελών του υπουργικού συμβουλίου της το πρωί της Τρίτης.

Με τον χρόνο να τρέχει, η Μέι χρησιμοποίησε, πριν από τη συνεδρίαση της Τετάρτης, μια κοινή δήλωση έκτακτης ανάγκης για να πει ότι το σχέδιο της ΕΕ «απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου μας», διότι θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία τελωνειακών συνόρων στη Θάλασσα της Ιρλανδίας.

Είπε επίσης στους βουλευτές ότι η ΕΕ έχει κολλήσει στην πρότασή της, επειδή η διαπραγματευτική ομάδα του Μισέλ Μπαρνιέ της είπε ότι δεν υπάρχει χρόνος για να αξιολογήσει μια βρετανική αντιπρόταση που θα αφορά ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο «τις επόμενες εβδομάδες».

Η Μέι επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, τη Δευτέρα το βράδυ, καθώς προσπαθεί να πείσει τους ηγέτες της ΕΕ να αλλάξουν γνώμη. Έχει ήδη μιλήσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, και τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτ, τις τελευταίες ημέρες.

Μια ομάδα οχτώ υπουργών που υποστηρίζουν θερμά το Brexit βρέθηκε τη Δευτέρα το βράδυ σε μια συνάντηση που ονομάστηκε «η σύνοδος της πίτσας», προκειμένου να συζητήσουν τη στρατηγική της Μέι πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τρίτης και συμφώνησαν πως πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως το σχέδιο της Μέι για συμφωνία «backstop» με ολόκληρη την Μεγάλη Βρετανία πρέπει να είναι ξεκάθαρα περιορισμένου χρόνου.

Οι ηγέτες της ΕΕ αναγνώρισαν ότι οι συνομιλίες του Brexit έχχουν φτάσει σε αδιέξοδο, αν και κάποιοι επέμεναν ότι τα προβλήματα θα μπορούσαν ακόμα να ξεπεραστούν. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι ένα σενάριο χωρίς συμφωνία είναι «πιο πιθανό από ποτέ».

Η Μέρκελ δήλωσε: «Ήμασταν πολύ αισιόδοξοι ότι θα κατορθώσουμε να σφραγίσουμε μια συμφωνία εξόδου ... αυτή τη στιγμή, φαίνεται και πάλι λίγο πιο δύσκολη». Μιλώντας στη Γερμανική Ομοσπονδία Εξωτερικού Εμπορίου, είπε ότι μια συμφωνία είναι ακόμα εφικτή, αλλά θα χρειαζόταν «αρκετή φινέτσα και αν δεν είμαστε επιτυχείς αυτήν την εβδομάδα, θα πρέπει απλώς να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις».

Ο επιφυλακτικά αισιόδοξος τόνος επανεμφανίστηκε από τον Μακρόν, ο οποίος είχε ζητήσει «μέγιστη πρόοδο» μέχρι τη στιγμή της συνόδου κορυφής αυτής της εβδομάδας, ώστε να επιτρέψει να κληθεί μια έκτακτη σύνοδο κορυφής για ο Brexit στα μέσα Νοεμβρίου. «Πιστεύω στη συλλογική μας νοημοσύνη, έτσι νομίζω ότι μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο», είπε.

Το σχέδιο της ΕΕ περιλαμβάνει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση, κάτι που προκαλεί μεγάλες αντιρρήσεις από τους υπέρ του Brexit βουλευτές του συντηρητικού κόμματος, αλλά και από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα, το οποίο στηρίζει την κυβέρνησή της Μέι.

Αυτό οδήγησε τον Μέι να προτείνει μια εναλλακτική λύση στην οποία ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο θα παρέμενε στα τμήματα της τελωνειακής ένωσης μετά το Brexit, αλλά παραδέχτηκε στα κοινοβούλια ότι, παρά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις, η πρόταση της δεν είχε γίνει αποδεκτή.

«Η ΕΕ εξακολουθεί να απαιτεί ένα “backstop στο backstop”- ουσιαστικά μια ασφαλιστική δικλείδα για μια ασφαλιστική δικλείδα. Και θέλουν αυτό να είναι η “μόνο λύση για τη Βόρεια Ιρλανδία” που πρότειναν προηγουμένως», δήλωσε η Μέι στους Βουλευτές της τη Δευτέρα.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε ότι η επιμονή της ΕΕ αποτελεί απειλή για το σύνταγμα του Ηνωμένου Βασιλείου: «Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε τίποτα που απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου μας», πρόσθεσε.
«Πρέπει να είμαι σε θέση να κοιτάω τον βρετανικό λαό στο μάτι και να πω ότι αυτό το backstop είναι μια προσωρινή λύση» είπε.

Περίπου 15 βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων και τεσσάρων συντηρητικών, χρησιμοποίησαν τη συζήτηση για να ζητήσουν από τη Μέι να επανεξετάσει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. Ο πρώην υπουργός Ντόμινικ Γκρίβ, ο οποίος οδήγησε σε προηγούμενες εξεγέρσεις εναντίον των σχεδίων της πρωθυπουργού, δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει τη μεταβατική περίοδο, την οποία χαρακτήρισε ως «συνθήκη καταστολής», εκτός αν υπήρξε άλλο δημοψήφισμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider