Τουσκ για Brexit: Η συμφωνία μοιάζει απίθανη, μέχρι να επιτευχθεί

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουσκ για Brexit: Η συμφωνία μοιάζει απίθανη, μέχρι να επιτευχθεί

«Μοιάζει απίθανη, μέχρι να επιτευχθεί» λέει σε ανάρτησή του στα social media ο Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος δημοσιεύει την πρόσκληση που απέστειλε στα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης για την συνεδρίαση του οργάνου στις 17 και 18 Οκτωβρίου.

Στην επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, γίνεται και μια σύνοψη των διαπραγματεύσεων για το Brexit, με τον Πολωνό να περιγράφει με τα «μελανότερα» των χρωμάτων το σημείο στο οποίο αυτές βρίσκονται.

Όπως μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά «το Brexit χωρίς συμφωνία, μοιάζει πιο πιθανό από ποτέ».

Ολόκληρο το απόσπασμα που αφορά το Brexit, αναφέρει:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ξεκινήσει την Τετάρτη με συζήτηση σχετικά με το Brexit. Έχω καλέσει την πρωθυπουργό Μέι, να μιλήσει μπροστά στους 27, ώστε να μας μιλήσει για την οπτική της Βρετανίας πάνω στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Στη συνέχεια οι 27 θα αποφασίσουν πως θα προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις, στη βάση των προτάσεων του επικεφαλής διαπραγματευτή μας, Μισέλ Μπαρνιέ.

Όπως θα θυμάστε από το Σάλτσμπουργκ, θέλουμε να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή πρόοδο και αποτελέσματα που θα οδηγήσουν σε συμφωνία μέσα στον Οκτώβρη. Όπως φαίνεται η κατάσταση μέχρι στιγμής, μοιάζει περισσότερο μπερδεμένο από ό,τι θα περιμέναμε. Πρέπει όμως να παραμείνουμε αισιόδοξοι και με θέληση, καθώς υπάρχει η καλή θέληση και των δυο πλευρών για συνέχεια των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια στιγμή όμως, υπεύθυνοι όπως είμαστε, πρέπει να προετοιμάσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση για το σενάριο της μη συμφωνίας, το οποίο είναι πιο πιθανό από ποτέ. Όπως η Βρετανία, έτσι και η Κομισιόν έχει ξεκινήσει τις δικές της προετοιμασίες των οποίων τις λεπτομέρειες θα μας δώσει στη συνάντηση. Να είμαι όμως ξεκάθαρος. Το γεγονός ότι προετοιμαζόμαστε για το σενάριο της μη συμφωνίας δεν πρέπει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες να μας απομακρύνει από την προσπάθεια να φτάσουμε σε μια. Αυτό πρέπει να είναι στο μυαλό μας αυτή την ώρα. Όπως κάποιος είπε σωστά: Μοιάζει πάντα απίστευτο, μέχρι να επιτευχθεί. Ας μην τα παρατάμε».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider