ΕΕ: «Πράσινο φως» για κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τη χρήση χημικών όπλων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: «Πράσινο φως» για κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τη χρήση χημικών όπλων
Στο πλαίσιο αντίμετρων για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα κατά του πρώην πράκτορα Σκριπάλ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν ένα νέο καθεστώς για την επιβολή κυρώσεων για την αντιμετώπιση της χρήσης χημικών όπλων, στο πλαίσιο αντίμετρων για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα κατά του πρώην πράκτορα Σκριπάλ στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και για άλλες φημολογούμενες κακόβουλες δραστηριότητες της Ρωσίας στην Ευρώπη.

Οι υπουργοί συμφώνησαν στην επιβολή κυρώσεων για τους δράστες, τους χρηματοδότες και τους σχεδιαστές χημικών επιθέσεων σε συνεδρίαση της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο, όπου το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία πίεσαν να θεσπιστεί ένα άλλο καθεστώς κυρώσεων για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.

Η κίνηση έρχεται μετά τους ισχυρισμούς της Βρετανίας τον περασμένο μήνα ότι δύο Ρώσοι στρατιωτικοί μυστικοί πράκτορες είχαν πραγματοποιήσει επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα τον Μάρτιο στο Σάλσμπερι εναντίον του Σεργκέι Σπρίπαλ και της κόρης του Γιούλια. Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την λήξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών, δήλωσε, ότι το νέο καθεστώς κυρώσεων εναντίον εκείνων που κατά την άποψη της ευρωπαϊκής κοινότητας που θεωρούνται υπεύθυνοι για την δημιουργία και χρήση χημικών όπλων, μπορεί να εφαρμοσθεί και εντός των πλαισίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ανακοίνωση του το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει ότι «η απόφαση αυτή αποτελεί άμεση απόρροια των συμπερασμάτων που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 Ιουνίου 2018» όπως και ότι «η ΕΕ θα μπορεί πλέον να επιβάλλει κυρώσεις σε πρόσωπα και οντότητες που ενέχονται στην ανάπτυξη και τη χρήση χημικών όπλων οπουδήποτε, ανεξαρτήτως εθνικότητας και τόπου».

«Η απόφαση αυτή συμβάλλει- καταλήγει το κείμενο της ανακοίνωσης - στην προσπάθεια της ΕΕ να καταπολεμήσει τη διάδοση και τη χρήση των χημικών όπλων, οι οποίες συνιστούν σοβαρή απειλή για τη διεθνή ασφάλεια» και «υποστηρίζει την παγκόσμια απαγόρευση των χημικών όπλων που προβλέπεται στη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα, σε μια περίοδο όπου πολλαπλασιάζονται οι χημικές επιθέσεις ανά τον κόσμο»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider