Πιο ευάλωτη από ποτέ η Μέρκελ, μετά τις εκλογές στη Βαυαρία - Tα τελικά αποτελέσματα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιο ευάλωτη από ποτέ η Μέρκελ, μετά τις εκλογές στη Βαυαρία - Tα τελικά αποτελέσματα
Η Χριστιανική Κοινωνική Ένωση CSU εξασφάλισε το 37,2% των ψήφων, χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία στο νότιο κρατίδιο.

Οι συντηρητικοί εταίροι της Άνγκελα Μέρκελ στη Βαυαρία είχαν τις χειρότερες εκλογικές τους επιδόσεις για περισσότερο από έξι δεκαετίες, ένα αποθαρρυντικό αποτέλεσμα που ενδέχεται να αποδυναμώσει περαιτέρω την κυβερνητική συμμαχία συνασπισμού της Γερμανίας.

Η Χριστιανική Κοινωνική Ένωση CSU εξασφάλισε το 37,2% των ψήφων, χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία στο νότιο κρατίδιο που κρατούσε σχεδόν σταθερά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η στήριξη του κόμματος έπεσε κάτω από το 40% για πρώτη φορά από το 1954.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σόντερ χαρακτήρισε την Κυριακή ως μια «δύσκολη μέρα» για το CSU, αλλά δήλωσε ότι το κόμμα του πήρε σαφή εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση.

Μεταξύ των κυριότερων νικητών ήταν οι Πράσινοι, που έχουν ταχθεί υπέρ της μετανάστευσης, οι οποίοι σχεδόν διπλασίασαν το μερίδιό τους στο 17,8% εις βάρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), το οποίο έχασε τη θέση του ως το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα, βλέποντας τα ποσοστά του να μειώνονται κατά το ήμισυ στο 9,5%.
Η Αναλένα Μπάερμποκ, συνιδρυτής των Πρασίνων, δήλωσε: «Σήμερα η Βαυαρία ψήφισε υπέρ της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρωπότητας».

Το ακροδεξιό Alternative für Deutschland, εξασφάλισε το 10,7% των ψήφων.

Οι ελεύθεροι ψηφοφόροι, ένα περιφερειακό κόμμα διαμαρτυρίας, είναι επίσης πιθανό να εισέλθουν στο κοινοβούλιο, έχοντας εξασφαλίσει ένα ιστορικό 11,6%. Ο αρχηγός του, Χούμπερτ Άιγουάνγκερ, δήλωσε λίγο μετά το αποτέλεσμα ότι καλεί την ηγεσία του CSU να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το συνασπισμό.

Η συμμετοχή των Βαυαρών στις εκλογές έφτασε, στο 72,5%, το μεγαλύτερο ποσοστό για σχεδόν 40 χρόνια, χάρη εν μέρει στον καλό καιρό, εν μέρει στον ιστορικό χαρακτήρα της ψηφοφορίας.

Η Άνγκελα Μέρκελ δεν αντέδρασε στα αποτελέσματα, αλλά ο γενικός γραμματέας του CDU, χαρακτήρισε το ποσοστό «πικρό ... αλλά δεν προκαλεί έκπληξη», επικαλούμενος τον κυβερνητικό αγώνα των τελευταίων μηνών. Είπε ότι το κόμμα θα κάνει ένα επείγον συμβούλιο για να συζητήσει τα αποτελέσματα. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που καίνε», πρόσθεσε.

Στις προηγούμενες εκλογές του 2013, το CSU εξασφάλισε το 47,7% των ψήφων, σε σύγκριση με το 62% που έφτανε το 1974.

Το κόμμα είχε σχεδόν τη δική του δεσπόζουσα θέση ως αυτόνομος ηγέτης στη Βαυαρία, αλλά η βάση εξουσίας του άρχισε να διαβρώνεται με την κατάρρευση του κυρίαρχου πολιτικού τοπίου στη Γερμανία και αλλού στην Ευρώπη.

Τώρα το CSU ελπίζει να σχηματίσει έναν κεντροδεξιό συνασπισμό με το Freie Wähler (ελεύθεροι ψηφοφόροι).

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα για τη Μέρκελ

Ενώ η έξοδος του Ζεεχόφερ θα ήταν σίγουρα ευχάριστα νέα για τη Μέρκελ, δεν θα λύσει τα μεγάλα ερωτηματικά για την κυβέρνησή της. Το αποτέλεσμα της Βαυαρίας, το οποίο ακολουθεί μια σειρά πρόσφατων δημοσκοπήσεων που υποδηλώνουν ότι ο μεγάλος συνασπισμός έχει χάσει τη λαϊκή του πλειοψηφία, θα προκαλέσει εικασίες για το μέλλον της Μέρκελ ως καγκελάριος, η οποία αντιμετωπίζει μια ακόμη πρόκληση στα τέλη Οκτωβρίου με άλλες περιφερειακές εκλογές στην πολιτεία της Έσση, όπου το κόμμα της, το οποίο ηγείται της τοπικής κυβέρνησης, αντιμετωπίζει (όπως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις) απώλειες. Μια κακή εκλογική απόδοση στην Έσση θα μπορούσε να αναγκάσει τη Μέρκελ να παραιτηθεί από την προεδρία του CDU στο συνέδριο κόμματος τον Δεκέμβριο.

Το μεταναστευτικό έφερε τις απώλειες

Η Βαυαρία θεωρείται η πιο ευημερούσα περιοχή της Γερμανίας με ποσοστό ανεργίας κάτω του 3%. Ωστόσο, οι συγκρούσεις που προέκυψαν από την εισροή προσφύγων το 2015 «ταρακούνησαν» το πολιτικό σύστημα του κρατιδίου.

Η ηγεσία του CSU αποφάσισε να προχωρήσει δίπλα - δίπλα με το AfD όσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης. Αν και ήταν αναμφίβολα ένα θέμα που προκαλούσε μεγάλη ανησυχία σε πολλούς, οι επικριτές παραπονέθηκαν ότι το CSU εστίασε πάρα πολύ σ 'αυτό το θέμα, ενώ παράλληλα έδινε σύντομες απαντήσεις σε άλλα ζητήματα που απασχολούσαν τους ψηφοφόρους, όπως η προσιτή στέγαση και η εκπαίδευση.

Αυτή η δεύτερη εικασία συζητήθηκε αρκετά το βράδυ της Κυριακής στο κρατικό κοινοβούλιο της Βαυαρίας, όπου συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων για να δουν τα αποτελέσματα στην τηλεόραση. Οι πολιτικοί και οι υποστηρικτές του CSU έπιναν τις μπύρες τους με σκυθρωπά πρόσωπα.

Η Μπάρμπαρα Σταμν, μια δημοφιλής πολιτικός του CSU και πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βαυαρίας, δήλωσε ότι το κόμμα «έχει σταθεί υπερβολικά» στο θέμα της μετανάστευσης και του ασύλου.

«Αφήνουμε τον εαυτό μας να ωθηθεί προς αυτή την κατεύθυνση», είπε, υπογραμμίζοντας την πίεση από το AfD. «Πάντα έλεγα, δεν μπορείτε να κερδίσετε από τα δεξιά ΄ό,τι θα χάσετε στο κέντρο. Τα αποτελέσματα δείχνουν ακριβώς αυτό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider