Ποιες χώρες τραβούν τους τουρίστες σαν... μαγνήτης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιες χώρες τραβούν τους τουρίστες σαν... μαγνήτης

Δεν θα πιστέψετε ποιες χώρες φιγουράρουν ανάμεσα στους τουριστικούς προορισμούς με τις καλύτερες επιδόσεις για το 2015. Ο «μπαξές» τα έχει όλα: από λευκές αμμώδεις παραλίες (Μεξικό), ουρανοξύστες (Κατάρ), γορίλες (Ουγκάντα), ιερούς τόπους (Σαουδική Αραβία) μέχρι και Hobbit (Νέα Ζηλανδία) – διαλέγετε και παίρνετε.

Οι Κινέζοι ανακαλύπτουν την Ισλανδία

Η τουριστική βιομηχανία της Ισλανδίας γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη το 2015, χάρη στη βελτιωμένη στρατηγική μάρκετινγκ που προσέλκυσε μεγάλο αριθμό Κινέζων τουριστών, όπως επιβεβαιώνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).

Ο τουριστικός κλάδος της μικρής χώρας –με τις χαμηλές θερμοκρασίες– εκτινάχθηκε κατά 19,4% τον περασμένο χρόνο, σημειώνοντας πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από το ΑΕΠ της που αυξήθηκε κατά 4,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ.

Το φτηνό γεν έκανε το θαύμα του

Η βίαιη υποτίμηση του γεν άνοιξε το δρόμο για τους τουρίστες από τη γειτονική Κίνα που μπόρεσαν να επισκεφτούν την Ιαπωνία με πιο προσιτές τιμές. Αποτέλεσμα ήταν τα έσοδα από τους ξένους επισκέπτες να εκτοξευτούν κατά 49% το 2015.

«Οι Ιάπωνες σχεδόν αιφνιδιάστηκαν από την επιτυχία αυτή», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του WTTC, David Scowsill στο CNNMoney. Συνολικά, ο τουρισμός στη χώρα ενισχύθηκε κατά 4,4% το περασμένο έτος, ενώ το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά μόλις 0,6%.

Το Μεξικό κερδίζει από το ισχυρό δολάριο

Η ισχυροποίηση του αμερικανικού νομίσματος και η αντίστοιχη πτώση του πέσο κατά 13% τους τελευταίους 12 μήνες κάνει το Μεξικό να φαντάζει ως «επίγειος» –και κοντινός– παράδεισος στα μάτια των Αμερικανών.

Ένα μέρος από τα εύσημα, πάντως, πηγαίνουν και στη μεξικανική κυβέρνηση, η οποία από το 2012 επιτρέπει σε όσους τουρίστες έχουν έγκυρη βίζα για τις ΗΠΑ να επισκέπτονται και το Μεξικό. Η αλλαγή αυτή έχει δώσει κίνητρο σε πολλούς τουρίστες να κάνουν μια στάση στο Μεξικό στη διάρκεια του ταξιδιού τους στις ΗΠΑ, εξηγεί ο Scowsill. Ο τουρισμός αυξήθηκε στη χώρα κατά 6,9% το 2015 έναντι 2,3% που αυξήθηκε το ΑΕΠ το ίδιο διάστημα.

Η χώρα των Hobbit «τραβάει» τους τουρίστες

Η Νέα Ζηλανδία ήταν πάντοτε «αξεπέραστη» στο τουριστικό μάρκετινγκ, υποστηρίζει ο Scowsill, και δεν είναι τυχαίο ότι ο αρμόδιος φορέας, Tourism New Zealand, είναι ο παλαιότερος εθνικός τουριστικός οργανισμός παγκοσμίως.

Η τουριστική κίνηση αυξήθηκε το περασμένο έτος κατά 14,6% –έναντι 2,2% του ΑΕΠ– και πάλι πίσω από την αύξηση αυτή βρίσκονται οι Κινέζοι, οι οποίοι συνεισφέρουν με το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό σε συνάλλαγμα, μετά τους Αυστραλούς.

Στην αύξηση του τουρισμού μεγάλο μερίδιο έχει και ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: το 13% των ξένων τουριστών που έρχονται στη χώρα ενδιαφέρονται να επισκεφτούν τα μέρη όπου έγιναν τα γυρίσματα της διάσημης τριλογίας.

Λιγότερο πράσινο, περισσότεροι ουρανοξύστες

Η ταχεία ανάπτυξη της Ντόχα έχει δώσει «άλλον αέρα» στο Κατάρ ως τουριστικό προορισμό που συναγωνίζεται πλέον Αμπού Ντάμπι και Ντουμπάι.

Η κυβέρνηση του αραβικού κρατιδίου έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις στις υποδομές και τον τουρισμό εν όψει και του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου που θα διοργανωθεί από το Κατάρ το 2022.

Οι προσκυνητές φέρνουν δισεκατομμύρια

Η Σαουδική Αραβία έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις στα ξενοδοχεία και τα θέρετρά της στην προσπάθειά της να κρατήσει τους Σαουδάραβες εντός των συνόρων στις διακοπές τους.

Ένα σημαντικό «χαρτί» σε αυτή την προσπάθεια είναι ο θρησκευτικός τουρισμός με κέντρο τη Μέκκα, όπου η κυβέρνηση προσπαθεί να βελτιστοποιήσει την εμπειρία των επισκεπτών. Κάθε χρόνο, τα έσοδα από τον θρησκευτικό τουρισμό ξεπερνούν τα 18 δισ. δολάρια.

Τίποτα δεν πτοεί την Ταϊλάνδη

Το αιματηρό τρομοκρατικό χτύπημα στην Μπανγκόγκ τον περυσινό Αύγουστο δεν κατάφερε να ανακόψει την ανοδική πορεία του τουρισμού που «κάλπασε» με 19,2% το 2015.

«Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης δεδομένης της βομβιστικής επίθεσης είναι αξιοσημείωτη», παρατηρεί ο Scowsill. Όπως σημειώνει, σε αυτό βοήθησε η ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας στα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, γεγονός που καθησύχασε τους τουρίστες.

Ποιος θα αντισταθεί σε μια βόλτα με γορίλες

Ο τουριστικός κλάδος στην Ουγκάντα γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη της τάξης του 47,60%, έναντι 5,2% που ήταν η ανάπτυξη για το σύνολο της οικονομίας το 2015.

Μετά από δεκαετίες βίας και πολιτικής αβεβαιότητας, η χώρα αναδεικνύεται και πάλι ως κορυφαίος προορισμός για τους λάτρεις του τουριστικού σαφάρι. Όπως εξηγεί ο Scowsill, η χώρα έχει κάνει άλματα στη στρατηγική μάρκετινγκ που εφαρμόζει, βασιζόμενη στην παρθένα φύση που διαθέτει και ειδικά στους περιπάτους πλάι στους δημοφιλείς γορίλες.

Τα περιθώρια ανάπτυξης του τουρισμό, πάντως, είναι πολύ υψηλά, αφού ο αριθμός των επισκεπτών που δέχεται η Ουγκάντα παραμένει πολύ χαμηλός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider