Τι λένε οι New York Times για ΗΠΑ, Σκοπιανό και Ιβάν Σαββίδη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι λένε οι New York Times για ΗΠΑ, Σκοπιανό και Ιβάν Σαββίδη
Εκτενές άρθρο που κάνει λόγο για εμπλοκή της Ρωσίας και της Αμερικής στο Σκοπιανό δημοσίευσαν οι New York Times - Διαψεύδει το Μέγαρο Μαξίμου

Για εμπλοκή της Ρωσίας, αλλά και της Αμερικής στο Σκοπιανό, κάνουν λόγο σε ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που δημοσίευσαν την Τετάρτη οι New York Times. Σύμφωνα με το θέμα των NYT που έχει τίτλο: «Η αμερικανική κατασκοπία και η μυστική διπλωματία εκθέτουν τη ρωσική υπονόμευση σε μια ψηφοφορία για τα Βαλκάνια», οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ήταν αυτές που ενημέρωσαν την ελληνική κυβέρνηση για την εμπλοκή της Ρωσίας στο θέμα των Σκοπίων, που οδήγησε και την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών.
Επίσης το ρεπορτάζ του Αμερικανικού σάιτ εμπλέκει και τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη κατονομάζοντας τον ως τον «άνθρωπο του Πούτιν», στην χώρα μας. Άμεση ήταν η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε έχει λάβει τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα.

Συγκεκριμένα το ρεπορτάζ αναφέρει:

« Για χρόνια, ο Ιβάν Σαββίδης ήταν ο άνθρωπος του Κρεμλίνου στην Ελλάδα.
Ένας Έλληνορώσος δισεκατομμυριούχος, πρώην μέλος της ρωσικής Δούμας και ιδιοκτήτης επαγγελματικής ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας, ο κ. Σαββίδης κινήθηκε άψογα ανάμεσα στους αθλητικούς κόσμους και των δύο χωρών. Έχει ένα δάκτυλο στην κάθε πτυχή της ζωής στη Θεσσαλονίκη, την ελληνική παραθαλάσσια πόλη όπου ζει και είναι ένας πολύ γνωστός παίκτης στον συχνά γεμάτο διαμάχες κόσμο των Ελλήνων και Ρώσων ολιγαρχών.
Τα οποία τον έκαναν πολύ ενδιαφέρον στις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας.

Οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών λένε ότι παρακολούθησαν επικοινωνίες τον Ιούνιο, που έδειξαν ότι ο κ. Σαββίδης δούλευε ως αγωγός της Ρωσίας για να υπονομεύσει μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και “Μακεδονίας” που θα άνοιγε το δρόμο για την ένταξη της “Μακεδονίας” στο Βορειοατλαντικό Οργανισμό. Η Ελλάδα έχει από καιρό αντιταχθεί στην είσοδο της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Η Μόσχα, η οποία βλέπει την επέκταση της συμμαχίας ως σοβαρή απειλή στα σύνορά της, ήταν αποφασισμένη να νικήσει ένα δημοψήφισμα για τη συμφωνία.
Σε αντίποινα, Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν μια ασυνήθιστα επιθετική κίνηση: Παρέδωσαν τις παραβιάσεις στην αριστερή ελληνική κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε κάνοντας μια σπάνια διακοπή των σχέσεων με τη Μόσχα, απελαύνοντας δύο Ρώσους διπλωμάτες από την Αθήνα και απαγορεύοντας την είσοδο στη χώρα σε δύο ακόμα.

Αμερικανοί κατάσκοποι και διπλωμάτες παραμένουν ενθουσιασμένοι. Αν και το δημοψήφισμα που διεξήχθη τον περασμένο μήνα στη “Μακεδονία” σχετικά με τη συμφωνία δεν κατέληξε σε κάποιο συμπέρασμα - το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ πρέπει τώρα να αποφασίσει, ίσως ήδη κι αυτήν την εβδομάδα, εάν η χώρα εντάσσεται στην Ατλαντική συμμαχία - οι Αμερικανοί αξιωματούχοι βλέπουν την έκθεση του κ. Σαββίδη και την απέλαση διπλωματών από την Ελλάδα ως μια σπάνια νίκη σε μια προσπάθεια παράκαμψης των προσπαθειών κατά των ρωσικών εκστρατειών παραπληροφόρησης στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Αντιδρούμε και δείχνουμε ότι μπορούμε κι εμείς να παίξουμε σκληρά,» δήλωσε ο Christopher R. Hill, πρώην πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην πΓΔΜ. «Μπορούμε να κάνουμε πράγματα που ίσως στο παρελθόν δεν κάναμε» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι NYT.
Στη συνέχεια το ρεπορτάζ σημειώνει:

«Όταν οι Αμερικανοί υπάλληλοι εθνικής ασφάλειας είδαν για πρώτη φορά σημάδια το καλοκαίρι του 2016 ότι η Ρωσία προσπαθούσε να παρέμβει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, τα Κρατικά και Αμυντικά Τμήματα, σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες πληροφοριών, σχημάτισαν αυτό που τώρα ονομάζεται η Ομάδα Ρωσικής Επιρροής που προσπαθεί να καταπολεμήσει τις ρωσικές προσπάθειες, κυρίως στην Ευρώπη. Αυτό περιλάμβανε την αναζήτηση εκλογών στην Ευρώπη όπου η Ρωσία θα μπορούσε να προσπαθήσει να παρέμβει.
Την άνοιξη διαπίστωσαν ότι η “Μακεδονία” ήταν ένας πιθανός στόχος. Στις 12 Ιουνίου, αξιωματούχοι της πΓΔΜ και της Ελλάδας ανακοίνωσαν ότι η χώρα θα αλλάξει το όνομά της σε Βόρεια Μακεδονία για να τερματίσει μια διαμάχη ετών με την Ελλάδα, η οποία έβλεπε το όνομα «Μακεδονία» ως μια απόδειξη πως η χώρα είχε εδαφικές φιλοδοξίες σε μια ελληνική περιοχή με το ίδιο όνομα.
Μόλις η χώρα γίνει Βόρεια Μακεδονία, η Ελλάδα θα άρει το βέτο της για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ. H επίσημη ψηφοφορία για την υιοθέτηση του νέου ονόματος είχε οριστεί για τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η Μόσχα δεν ήταν ικανοποιημένη. Σε μια διάσκεψη στην Αθήνα τρεις ημέρες μετά τη συμφωνία, ένας κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης εξέδωσε μια έντονη προειδοποίηση προς τη Δύση σχετικά με τα σχέδια να προσκαλέσει τη “Μακεδονία” στη συμμαχία.
«Σίγουρα, δεν θα ρίξουμε πυρηνικές βόμβες», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Α. Χιζόφ, πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αλλά,» πρόσθεσε, «υπάρχουν λάθη που έχουν συνέπειες.»
Η απειλή του κ. Χιζόφ προκάλεσε μια σειρά διπλωματικών συζητήσεων στην Ουάσινγκτον από τον Αμερικανό πρεσβευτή Τζόφρεϊ Πάιατ στην Ελλάδα, ο οποίος ήταν στην ίδια διάσκεψη, προειδοποιώντας ότι η Μόσχα θα προσπαθήσει να υπονομεύσει το επερχόμενο δημοψήφισμα. Το Υπουργείο Εξωτερικών, η C.I.A. και η ευρωπαϊκή διοίκηση του Πενταγώνου, με έδρα τη Στουτγκάρδη της Γερμανίας, ήταν ήδη στην υπόθεση, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Μέχρι τότε, η αντιπολίτευση στο δημοψήφισμα είχε ήδη εμφανιστεί στην πΓΔΜ. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υπήρξαν εκατοντάδες νέες ιστοσελίδες που καλούσαν σε μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας και σελίδες του Facebook που παροτρύνουν τους “Μακεδόνες” να καψούν τις κάλπες τους - κλασσική προπαγάνδα, δήλωσαν “μακεδόνες” και Αμερικανοί αξιωματούχοι, με σκηνοθεσία ομάδων υποστηριζόμενων από τη Ρωσία.
Την ημέρα της συμφωνίας, υπήρξαν επίσης βίαιες διαμαρτυρίες έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου στα Σκόπια, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας».
Στην συνέχεια το ρεπορτάζ αναφέρεται στην υποτιθέμενη σχέση του Ιβάν Σαββίδη με το θέμα αυτό:

«Κάπου εδώ μπαίνει στην εικόνα ο Σαββίδης. Υπήρξε εδώ και χρόνια στο ραντάρ των αμερικανικών και ελληνικών υπηρεσιών πληροφοριών ως μέλος του κόμματος του κ. Πούτιν, Ενωμένη Ρωσία, όταν βρισκόταν στη Δούμα, την κατώτερη Βουλή του Κοινοβουλίου, και ξόδεψε μια περιουσία που αρχικά είχε δημιουργήσει μέσω μιας εταιρείας ρωσικού καπνού, σε μια σειρά επιχειρήσεων σε όλη τη βόρεια Ελλάδα.
Ως ιδιοκτήτης της ελληνικής ομάδας ποδοσφαίρου, του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη, έγινε παγκοσμίως γνωστός όταν μπήκε μέσα στο γήπεδο κατά τη διάρκεια ενός αγώνα φέτος εναντίον μιας ομάδας της Αθήνας, οπλισμένος και περιστοιχισμένος από σωματοφύλακες. Οι παίκτες της ομάδας της Αθήνας έφυγαν από το γήπεδο λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά τους και ο αγώνας ακυρώθηκε.
Τον Ιούνιο, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι κατέληξαν στο συμπέρασμα, μελετώντας τις επικοινωνίες του, -ηλεκτρονικά μηνύματα, μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα, τηλεφωνήματα ή συνδυασμούς όλων - ότι «έκανε παιχνίδι» με τους διαδηλωτές.

Ένας ανώτερος υπάλληλος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες ήταν σε θέση να συλλέξουν εύκολα οικονομικά στοιχεία που έθεσαν τον κ. Σαββίδη πίσω από τις πληρωμές προς τους πολίτες και τους οπαδούς του ποδοσφαίρου, ώστε να κάνουν βίαια επεισόδια εναντίον του δημοψηφίσματος της “Μακεδονίας”.
Σύμφωνα με το Σχέδιο Αναφοράς για το Οργανωμένο Έγκλημα και την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, ο κ. Σαββίδης πλήρωσε τους αντιπάλους της εκστρατείας για να μετονομαστεί η “Μακεδονία” τουλάχιστον 300.000 ευρώ ή περίπου 350.000 δολάρια.
Εκείνοι που έλαβαν τα χρήματα, συμπεριλαμβανομένου και πολιτικοί της πΓΔΜ, νεοσύστατες ριζοσπαστικές εθνικιστικές οργανώσεις και χούλιγκανς της ποδοσφαιρικής ομάδας Βάρνταρ, διοργάνωσαν τις βίαιες διαμαρτυρίες μπροστά στο κτήριο του Κοινοβουλίου στα Σκόπια, όπως ανέφερε η έρευνα.
Ο κ. Σαββίδης αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες. «Είναι εντελώς ψευδές και ιδιαίτερα συκοφαντικές», δήλωσε η εταιρεία του σε μια δήλωση το περασμένο καλοκαίρι».

Στη συνέχεια οι New York Times αναφέρονται στις πληροφορίες που έδωσαν οι Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στην Αθήνα σχετικά με την υποτιθέμενη υπονόμευση της συμφωνίας από τους Ρώσους:
«Η μεταφορά της αμερικανικής έκθεσης της υπηρεσίας πληροφοριών στην ελληνική κυβέρνηση στις αρχές Ιουλίου ανατέθηκε στον κ. Πάιατ έναν έμπειρο Αμερικανό διπλωμάτη που ήταν πρεσβευτής της Ουάσιγκτον στην Αθήνα για δύο χρόνια, όπως ανέφεραν αρκετοί αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο κ. Πάιατ ήταν καλά προετοιμασμένος για τον ρόλο ως ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ουκρανία από το 2013 έως το 2016, όταν η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία και υποστήριξε τις αυτονομιστικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία.

«Δεν υπάρχει ένα τέχνασμα που οι Ρώσοι μπορούν να τραβήξουν και που ο Πάιατ δεν ξέρει», δήλωσε σε συνέντευξη ο Γερουσιαστής Κρίστοφερ Σ. Μέρφι, Δημοκρατικός του Κονέκτικατ και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων». Ο κ. Μέρφι είπε στους NYT ότι είχε μιλήσει στον κ. Πάιατ για την ανάμειξη της Ρωσίας στο δημοψήφισμα της πΓΔΜ, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες των ιδιωτικών συνομιλιών τους».
«Αλλά το να μεταφερθούν οι πληροφορίες στον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν ένα πράγμα. Το να τον κάνεις να ενεργήσει πάνω σε αυτές δεν ήταν σε καμία περίπτωση δεδομένο» αναφέρει το ρεπορτάζ που στην συνέχεια σημειώνει:.
«Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, ο οποίος αρνήθηκε να συμμετάσχει με την υπόλοιπη Ευρώπη υποστηρίζοντας τη Βρετανία και κατηγορώντας τη Ρωσία για επίθεση με αέριο σε έναν πρώην κατάσκοπο, ήταν από ένα πολιτικό κόμμα με μια ιστορικά ζεστή σχέση με τη Μόσχα. Ωστόσο, η απόφαση να κινηθεί εναντίον της Μόσχας έγινε πιο εύκολη από την μεγάλη προσπάθεια που είχε καταβάλει ο κ. Τσίπρας για να καταφέρει να σπάσει μια 30ετή διαφωνία με την πΓΔΜ, μόνο για να δει τη Ρωσία να προσπαθεί να την χαλάσει.

Η πρόσφατη αμερικανική διπλωματία βοήθησε, δήλωσαν αξιωματούχοι. Η κυβέρνηση Ομπάμα στάθηκε δίπλα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης της, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα θα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη όταν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες αρχικά μπλόκαραν στη διάσωση της Ελλάδας. Ο Jacob J. Lew, γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, πέρασε τόσο πολύ χρόνο στο πακέτο ανακούφισης του χρέους της Ελλάδας που δέχονταν πειράγματα από ανώτερους αξιωματούχους ότι έγινε το γραφείο του υπουργείου οικονομικών της Ελλάδας. Ο κ. Ομπάμα και ο κ. Lew ταξίδεψαν στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως και ο αντιπρόεδρος Joseph R. Biden Jr., ο οποίος επέστρεψε εκεί μετά την αποχώρησή του από το γραφείο πέρυσι.
Ο κ. Τραμπ φιλοξένησε τον κ. Τσίπρα τον περασμένο Οκτώβριο στο Λευκό Οίκο και οι δύο χώρες συζητούν για την επέκταση της παρουσίας των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης για πλοία και αεροσκάφη των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Αν κοιτάξετε τη γεωγραφία και εξετάζετε τις τρέχουσες επιχειρήσεις στη Λιβύη και εξετάζετε τις τρέχουσες επιχειρήσεις στη Συρία, εξετάστε πιθανές άλλες επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, τη γεωγραφία της Ελλάδας και οι ευκαιρίες εδώ είναι αρκετά σημαντικές», δήλωσε ο στρατηγός Joseph F. Dunford Jr., πρόεδρος των Μικτών Αρχηγών Προσωπικού, κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στην Αθήνα.

Στο εσωτερικό της αμερικανικής υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας, οι αξιωματούχοι προσπαθούσαν σαφώς να ωθήσουν την Αθήνα μακριά από τη σχέση της με τη Μόσχα. «Καλλιεργούμε την Ελλάδα ως αγκυροβόλιο σταθερότητας στο ανατολική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια», δήλωσε ο Α. Ουέτ Μίτσελ, βοηθός υπουργός Εξωτερικών για τις ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, τον Ιούνιο».

Για τη ρήξη στις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας οι NYT γράφουν:
«Στις 11 Ιουλίου, ο κ. Τσίπρας τα έσπασε με τη Μόσχα. Η κυβέρνησή του απέλασε τους δύο διπλωμάτες και εμπόδισε δύο άλλους Ρώσους να εισέλθουν στην Ελλάδα, κατηγορώντας τους ότι προσπαθούν να δωροδοκήσουν άγνωστους αξιωματούχους και διαδηλώσεις εναντίον της συμφωνίας της Μακεδονίας.
«Η συνεχής έλλειψη σεβασμού για την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει», ανέφερε σε δήλωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. «Κανείς δεν μπορεί ή δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει στις εγχώριες υποθέσεις της Ελλάδας».

Η Μόσχα αργότερα δήλωσε ότι εκδιώκει τους Έλληνες διπλωμάτες σε αντίποινα.
Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της Αθήνας ότι απέκλειε τους Ρώσους, ο κ. Πάιατ, απέστειλε ένα θριαμβευτικό e mail σε συναδέλφους και πρώην συναδέλφους του Κρατικού Τμήματος και του Πενταγώνου. Η Heather Nauert, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, δημοσίευσε στο Twitter μετά την ανακοίνωση: "## Η Ελλάδα απέλασε δύο Ρώσους αξιωματούχους και εμπόδισε την είσοδο άλλων δύο για την προσπάθεια παρεμβολής τους στην ελληνική πολιτική. Υποστηρίζουμε την Ελλάδα να υπερασπίζεται την κυριαρχία της. Η Ρωσία πρέπει να τερματίσει την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της» αναφέρουν οι NYT.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider