Μικρομετόχους θέλουν να κάνουν τους Βρετανούς οι Εργατικοί

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μικρομετόχους θέλουν να κάνουν τους Βρετανούς οι Εργατικοί

Με «αριστερή στροφή» μοιάζει για το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας, το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του στο Λίβερπουλ και περιλαμβάνει τόσο εθνικοποιήσεις επιχειρήσεων στρατηγικών τομέων της οικονομίας, όσο και παραχώρηση μέρους του κεφαλαίου μεγάλων επιχειρήσεων στους εργαζόμενούς τους.

Οι Εργατικοί, που αποτελούν το μεγαλύτερο κόμμα της βρετανικής ανιπολίτευσης, παρουσίασαν το οικονομικό τους πρόγραμμα, με τον υπεύθυνο του συγκεκριμένου τομέα, Τζον Μακντόνελ, να μιλά για την «αληθινή βιομηχανική δημοκρατία» που «καταφτάνει».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει την παραχώρηση ως και 10% του κεφαλαίου επιχειρήσεων με τουλάχιστον 250 μισθωτούς, στους ίδιους τους εργαζόμενους, που στη συνέχεια θα μπορούν να παίρνουν μερίσματα. Αυτό αναμένεται να αποφέρει στους εργαζόμενους ως και 557 ευρώ τον χρόνο.

Αυτή «η συμμετοχή θα δώσει στους εργαζομένους τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι άλλοι μέτοχοι και θα τους επιτρέψει να έχουν λόγο στη στρατηγική της επιχείρησής τους», εκτιμά ο Τζον Μακντόνελ.

Η πρόταση αυτή διατυπώθηκε ως απάντηση στη στασιμότητα των εισοδημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία παραμένουν ελαφρώς κατώτερα εκείνων που υπήρχαν πριν από τη διεθνή οικονομική κρίση του 2008-2009.

Ο αξιωματούχος των Εργατικών τάχθηκε επίσης υπέρ ενός κύματος εθνικοποιήσεων στους τομείς των σιδηροδρόμων, των υδάτων, της ενέργειας και των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

«Ορισμένες εφημερίδες λένε πως οι ψηφοφόροι τρομάζουν από τις εθνικοποιήσεις. Όμως έχουν άδικο (...) Στη μια δημοσκόπηση μετά την άλλη, η δημόσια ιδιοκτησία έχει αποδείξει τη δημοτικότητά της», είπε.

«Ο κόσμος έχει απαυδήσει να καταληστεύεται από την ιδιωτικοποίηση», επέμεινε την ώρα που η συζήτηση για την επανεθνικοποίηση ορισμένων κομματιών της οικονομίας επανέρχεται τακτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αντιδρώντας στις ανακοινώσεις του Εργατικού Κόμματος, η εργοδοτική ένωση CBI κατήγγειλε τα μέτρα ως αντιπαραγωγικά. «Η υπαγόρευσή τους να γίνουν μέτοχοι οι μισθωτοί το μόνο που θα επιτύχει είναι να ενθαρρύνει τους επενδυτές να ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους για να φύγουν (...). Όταν οι επενδύσεις μειώνονται, η παραγωγικότητα και οι μισθοί μειώνονται επίσης», δήλωσε η γενική διευθύντρια της CBI Κάρολιν Φέρμπερν.

Το Εργατικό Κόμμα εμφανίζεται στα ίδια ποσοστά με το Συντηρητικό Κόμμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Το Συνέδριο θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη με ομιλία του προέδρου του κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider