Μέι: Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για το Brexit 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέι: Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για το Brexit 

Σε αδιέξοδο έχουν φτάσει οι συνομιλίες για το Brexit δήλωσε η Τερέζα Μέι μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ όπου εν ολίγοις οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέρριψαν τις προτάσεις της πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Η Μέι επεσήμανε ότι η ΕΕ θα πρέπει να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο και όχι απλά να απορρίπτει το Τσέκερς ή όποια άλλη πρόταση της Βρετανίας χωρίς να της εξηγούν γιατί.

Στην Αυστρία, οι ηγέτες της ΕΕ είπαν πως θα προσπαθήσουν να επιτύχουν μια συμφωνία για το Brexit τον ερχόμενο μήνα αλλά απέρριψαν το σχέδιο «Τσέκερς» της Μέι, λέγοντας πως πρέπει να κάνει παραχωρήσεις στα θέματα του εμπορίου και των διευθετήσεων για τα σύνορα της Βρετανίας με την Ιρλανδία.

«Δεν είναι αποδεκτό απλώς να απορρίπτουμε τις προτάσεις της άλλης πλευράς χωρίς μια λεπτομερή εξήγηση και αντιπροτάσεις», είπε η Μέι σε τηλεοπτική δήλωσή της. «Άρα τώρα χρειάζεται να ακούσουμε από την ΕΕ ποια είναι τα πραγματικά ζητήματα, ποια είναι η εναλλακτική τους, έτσι ώστε να μπορούμε να τα συζητήσουμε. Μέχρι τότε, δεν μπορούμε να έχουμε πρόοδο».

Η Μέι είπε πως δεν μπορεί να συμφωνήσει με οποιαδήποτε συμφωνία που θα μεταχειρίζεται τη Βόρεια Ιρλανδία διαφορετικά απ΄ ό,τι το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ΕΕ επιμένει πως δεν μπορούν να υπάρξουν σκληρά σύνορα ανάμεσα στη βρετανική επαρχία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, με τη Βόρεια Ιρλανδία να παραμένει στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ ή να εγκαθίσταται ένα σύνορο στη θάλασσα της Ιρλανδίας αν δεν επιτευχθεί μια εναλλακτική λύση.

Η Μέι επικαλέστηκε τη ψήφο των Βρετανών το 2016 που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ. «Δεν θα ανατρέψω το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ούτε θα διαλύσω τη χώρα μου», είπε. «Χρειαζόμαστε σοβαρή δέσμευση για την επίλυση των δύο κύριων προβλημάτων στις διαπραγματεύσεις και είμαστε έτοιμοι.»

Μακρόν: Ουδέν σχόλιο

«Ουδέν σχόλιο» απάντησε το γραφείο του Εμανουέλ Μακρόν όταν κλήθηκε να σχολιάσει της ομιλία της Τερέζα Μέι, μετά την άτυπη Σύνοδο κορυφής της Αυστρίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider