Χωρίς «fair play» οι αμοιβές των αθλητών

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χωρίς «fair play» οι αμοιβές των αθλητών

«Λάδι στη φωτιά» έριξε ο κορυφαίος τενίστας Novak Djokovic με τις δηλώσεις του περί… ανισότητας στα χρηματικά έπαθλα που λαμβάνουν τα δύο φύλα στον αθλητισμό.

Αυτό που αναρωτήθηκε δημοσίως, σηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, ήταν γιατί οι τενίστριες να αμείβονται το ίδιο με τους τενίστες τη στιγμή που οι αγώνες γυναικών φέρουν μικρότερα νούμερα.

Το τένις ήταν το πρώτο άθλημα όπου θεσπίστηκε ισότιμη αμοιβή για τους άντρες και τις γυναίκες ήδη από το Open των ΗΠΑ το 1973, μετά από έντονες πιέσεις από την πρωταθλήτρια Billie Jean King. Ωστόσο, χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι η ισότητα στις αμοιβές να ισχύει για όλα τα τουρνουά Grand Slam, με το Wimbledon να είναι το τελευταίο που προστέθηκε στη λίστα.

Σήμερα υπάρχει ισότητα στα χρηματικά έπαθλα και στα τέσσερα τουρνουά Grand Slam, αλλά η γενικότερη εικόνα είναι πολύ διαφορετική. Στο τένις, και σε πολλά ακόμη αθλήματα, η ψαλίδα στις αμοιβές γυναικών-ανδρών είναι αρκετά μεγάλη για να μην περνάει απαρατήρητη.

Σύμφωνα με έρευνα του BBC το 2014, από τα 35 αθλήματα όπου υπάρχουν χρηματικά έπαθλα, τα 25 επιβραβεύουν ισότιμα τους αθλητές ανεξαρτήτως φύλου. Σε αυτά που υπάρχει χάσμα περιλαμβάνονται κάποιες διοργανώσεις ποδηλασίας όπως το Tour de France, το κρίκετ, τα βελάκια, το φούτμπολ, το γκολφ, το σερφ και άλλα.

Από αυτά, η μεγαλύτερη ψαλίδα υπάρχει στο γκολφ, όπου ο νικητής του πρωταθλήματος ανδρών (The Open) θα λάβει φέτος 1,15 εκατ. λίρες έναντι 298.000 που είναι το αντίστοιχο έπαθλο στο γυναικείο πρωτάθλημα.

Στο τένις, ο Djokovic που αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής το 2015 κερδίζοντας τέσσερα Grand Slam έλαβε έπαθλα 14,5 εκατ. λιρών, ενώ η Serena Williams πήρε μόλις 7,3 εκατ. λίρες ενώ πέτυχε εξίσου σημαντικές διακρίσεις στο παγκόσμιο πρωτάθλημα τένις.

Μετά την τελευταία του νίκη στο Indian Wells το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Djokovic δήλωσε: «Έχουμε πολύ περισσότερους θεατές στους αγώνες τένις ανδρών. Πιστεύω ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που αμειβόμαστε καλύτερα».

Οι περισσότεροι φίλαθλοι στο τένις, πάντως, περιγράφουν τον εαυτό τους ως λάτρεις του αθλήματος, ανεξαρτήτως διοργάνωσης ή φύλου του αθλητή. Αυτό που τους παρακινεί να δουν έναν αγώνα είναι περισσότερο η προσωπικότητα και οι επιδόσεις του αθλητή παρά το φύλο του.

Για τη χρήση που έκλεισε τον Απρίλιο 2014, η Manchester City, πρωταθλήτρια της Premier League, εισέπραξε 47 εκατ. λίρες από τους αγώνες –όχι μόνο τα εισιτήρια αλλά και τα υπόλοιπα έσοδα στα γήπεδα. Από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις αποκόμισε 133 εκατ. λίρες.

Αντίστοιχα είναι τα νούμερα και στο επαγγελματικό τένις. Οι αγώνες ανδρών αποφέρουν περισσότερα κέρδη από τις γυναίκες στις τηλεοπτικές μεταδόσεις. Η τελευταία συμφωνία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τένις Γυναικών (WTA) ανήλθε σε 365 εκατ. λίρες σε διάστημα 10 ετών. Για το ίδιο διάστημα, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Τένις Ανδρών (ATP), έκλεισε συμφωνία 904 εκατ. λιρών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider