Τουρκία: Προχωράει το νέο αεροδρόμιο παρά την φυλάκιση 400 εργατών (vid)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Προχωράει το νέο αεροδρόμιο παρά την φυλάκιση 400 εργατών (vid)

Οι τουρκικές αρχές προχωρούν με τα σχέδια τους για να ανοίξουν αυτό που έχει χαρακτηριστεί ως «το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου» στα τέλη του επόμενου μήνα - μετά την καθυστέρηση που υπήρξε για μέρες από την κινητοποίηση των εργατών που οδήγησαν σε τουλάχιστον 400 συλλήψεις.

Αλλά οι ηγέτες των συνδικαλιστικών οργανώσεων στην Τουρκία υποστηρίζουν πως η οργή ανάμεσα στις δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που κατασκευάζουν το τεράστιο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης εξακολουθεί να υφίστανται και λίγες από τις συνθήκες που οδήγησαν στο ξέσπασμα των αναταραχών μεταξύ των εργαζομένων έχουν επιλυθεί. Μια έντονη παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας στο αεροδρόμιο έρχεται να προσθέσει «αλάτι στις πληγές».

«Το εργοτάξιο είναι ένα είδος φυλακής τώρα», δήλωσε ο Οζγκούρ Καραμπουλούτ, πρόεδρος της Προοδευτικής Ένωσης Κατασκευαστών Εργατών της Τουρκίας, σε μια συνέντευξη στην Βρετανική «The Independent». «Από τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι άρχισαν να εργάζονται ξανά, αλλά είναι απογοητευμένοι. Η χωροφυλακή και η αστυνομία τους παρακολουθούν» είπε.

Οι αναταραχές στο αεροδρόμιο έφεραν στο προσκήνιο τις εργασιακές συνθήκες της Τουρκίας. Μέχρι την πρόσφατη οικονομική κρίση, η χώρα είχε δεκαετή ανάπτυξη. Αλλά οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα των κατασκευών συχνά αντιμετωπίζονται άσχημα και πληρώνονται άσχημα από ισχυρούς, πολιτικά συνδεδεμένους αναπτυξιακούς γίγαντες και υπεργολάβους, ακόμα και αν είναι αρκετά καλά οργανωμένοι.

Η πρώτη φάση του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, που δεν έχει ακόμη ονομαστεί, θα ξεκινήσει στις 29 Οκτωβρίου, την 95η επέτειο της Τουρκικής Δημοκρατίας. Το κόστος του, που ανέρχεται σε πάνω από 30 δισ. δολάρια (23 δισ. Ευρώ) είναι σχέδιο του φιλόδοξου προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider