Η επόμενη ημέρα του «φιασκου» του Σάλτσμπουργκ φέρνει τη Μέι στην έξοδο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η επόμενη ημέρα του «φιασκου» του Σάλτσμπουργκ φέρνει τη Μέι στην έξοδο

Η Τερέζα Μέι δεν είχε φανταστεί πως η άτυπη σύνοδος του Σάλτσουμπουργκ θα είχε αυτό το αποτέλεσμα. Το αντίθετο μάλιστα. Ήθελε να απευθυνθεί απευθείας στους Ευρωπαίους ηγέτες, παρακάμπτοντας τον Μισέλ Μπαρνιέ, ευελπιστώντας πως θα τους πείσει να δεχτούν το σχέδιο της. Ένα σχέδιο, που μάλιστα παρουσίασε πριν λίγες ημέρες σε συνέντευξη στο BBC ως «μονόδρομο». «Ή το σχέδιο Τσέκερς, ή έξοδος χωρίς συμφωνία» είχε πει ενόψει και του συνεδρίου του κόμματος των Συντηρητικών που θα διεξαχθεί σε περίπου δέκα ημέρες.

Οι ελπίδες της όμως «γκρεμίστηκαν» και έμεινε να αγωνίζεται τόσο για να σώσει το σχέδιο της, όσο και την θέση της, ως πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας στο τέλος της συνόδου κορυφής του Σάλτσμπουργκ όταν οι ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν ότι οι προτάσεις της δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν.

Την Πέμπτη το βράδυ ο υπουργός των μεταφορών, Κρις Γκρέιλινγκ δήλωσε ότι δεν υπήρξαν αλλαγές στο σχέδιο του Τσέκερς και ότι ήταν «αδύνατο» να δεχθεί η Βρετανία τις απαιτήσεις της ΕΕ για τα σύνορα στη Βόρειο Ιρλανδία. Μάλιστα τις χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» για την Μέι.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός άκουσε τους ηγέτες της ΕΕ με επικεφαλής τον Ντόναλντ Τουσκ και τον Εμμανουέλ Μακρόν να απορρίπτουν το σχέδιο Τσέκερς, προτρέποντας να κάνουν το ίδιο και οι συντηρητικοί -σκληροί οπαδοί του Brexit .

Η Μέι έθεσε επίσης ως προθεσμία για μια λύση για το ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας τον Οκτώβριο λίγες μόλις ώρες μετά την ενημέρωση του Ιρλαδού πρωθυπουργού Λέο Βάραντκαρ, στον οποίο είπε ότι ήταν αδύνατο να υπάρξει συμβιβασμός μέσα σε ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα.

Μια σαφώς νευρική και θυμωμένη Μέι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ηγέτες της ΕΕ ασχολούνταν με «διαπραγματευτικές τακτικές» που είχαν σχεδιαστεί για να την αιφνιδιάσουν. «Λέω πάντα ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες», είπε. «Και σε διάφορα στάδια των διαπραγματεύσεων, οι τακτικές θα χρησιμοποιηθούν ως μέρος αυτών των διαπραγματεύσεων».

Η επίθεση στο σχέδιο της Μέι ήρθε σύντομα μετά από μια σύσκεψη των ηγετών της ΕΕ στην αυστριακή πόλη, όπου συζήτησαν τις συνομιλίες Brexit, χωρίς την παρουσία της Βρετανίδας πρωθυπουργού. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Τουσκ, δήλωσε ότι το σχέδιο Τσέκερς «δεν θα δούλευε», ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν δήλωσε ότι το σχέδιο «δεν είναι αποδεκτό».

Ο Γάλλος πρόεδρος κατηγόρησε μάλιστα τους Βρετανούς υπέρμαχους του Brexit πως είπαν ψέματα στους πολίτες, όταν υποστήριζαν πως θα ήταν εύκολο να διαπραγματευτεί η Βρετανία μια έξοδο από την ΕΕ υπό όρους ευνοϊκούς για αυτήν.

«Εκείνοι που έλεγαν ότι μπορούσαν εύκολα να ζήσουν χωρίς την Ευρώπη, ότι όλα θα είναι εντάξει και ότι θα φέρουν πολλά χρήματα στη Βρετανία είναι ψεύτες», δήλωσε ο Μακρόν. «Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε από το ότι έφυγαν από την επόμενη μέρα (του δημοψηφίσματος) για να μην χρειαστεί να το αντιμετωπίσουν».

Η Μέι είχε προειδοποιήσει γι' αυτό που θα έλεγε - λίγα λεπτά νωρίτερα σε μια ιδιωτική συνάντηση με τον Τουσκ, κι εκείνος της έδωσε μια ώρα για να προετοιμαστεί για μια τεταμένη συνέντευξη Τύπου, όπου η Μέι επέμενε να υπερασπίζεται το Τσέκερς παρά την αποτυχία.

Το συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος

Η Μέι δεν έδειξε ότι θα αλλάξει την πολιτική της όσον αφορά Brexit στο Σάλτσμπουργκ και δεν θα παραδέχτηκε ότι μια έξοδο χωρίς να υπάρξει συμφωνία ήταν πιο πιθανή, μετά το «φιάσκο» στη σύνοδο κορυφής: «Αν φτάσουμε στη θέση όπου δεν θα υπάρξει συμφωνία, οι Βρετανοί πολίτες μπορούν να είναι σίγουροι ότι θα κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο» είπε.

Η Μέι τώρα έχει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματος της, αφού το σχέδιο Τσέκερς δεν είναι αποδεκτό και από τους Συντηρητικούς βουλευτές -υποστηρικτές του Brexit. Μάλιστα δεν είναι πολύς καιρός που, 80 από αυτούς, έφτασαν κοντά στο να καταθέσουν αίτημα για την καθαίρεση της. Είναι δεδομένο πως το Συνέδριο του Οκτωβρίου αποτελεί έναν μεγάλο «»πονοκέφαλο» για τη Μέι, που πλέον αντιλαμβάνεται πως η καρέκλα της «τρίζει».

Όσον αφορά την διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος, στο οποίο οι Βρετανοί θα καλούταν να απαντήσουν αν δέχονται ή όχι το σχέδιο του Brexit, κατέστη σαφές πως δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να οργανωθεί αυτό, μέχρι την ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα η Μέι δήλωσε χαρακτηριστικά πως «είναι πιο πιθανό να πάρει η Εθνική Αγγλίας το Μουντιάλ» από το να διεξαχθεί ένα τέτοιο δημοψήφισμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider