O Τζορτζ Μπους προτρέπει τους Σκοπιανούς να πουν «Ναι» στο δημοψήφισμα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
O Τζορτζ Μπους προτρέπει τους Σκοπιανούς να πουν «Ναι» στο δημοψήφισμα

Ανοιχτή επιστολή στους πολίτες των Σκοπίων απέστειλε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους Τζ., ο οποίος τους καλεί να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα στις 30 Σεπτεμβρίου για την αλλαγή της ονομασίας τους.

Στις 2 Απριλίου του 2008, ο Μπους στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, είχε υποστηρίξει σθεναρά ότι η Συμμαχία θα έπρεπε να απευθύνει πρόσκληση στην πΓΔΜ. Η κυβέρνησή του είχε υποστηρίξει τις προσδοκίες προσχώρησης της πΓΔΜ στο πλαίσιο μιας στρατηγικής διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας και της Κροατίας, και να προωθήσει μια Ευρώπη εντελώς, ελεύθερη και ειρηνική.

Η Ελλάδα όμως πρόβαλε βέτο και η Συμμαχία δεν προέβη σε πρόσκληση.

Μια δεκαετία αργότερα, ο Μπους εκφράζει και πάλι την υποστήριξή του για τις φιλοδοξίες της πΓΔΜ. Το γραφείο του εξέδωσε ένα μήνυμα που ενθαρρύνει τους κάτοικους των Σκοπίων να
ψηφίζουν θετικά στο δημοψήφισμα, το οποίο θα οδηγήσει στην πρόσκληση του ΝΑΤΟ.

Ο Μπους ήταν ένας από τους πρώτους ξένους ηγέτες που αναγνώρισε τα Σκόπια ως «Μακεδονία».

Γι' αυτό και ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος είναι σεβαστός στα Σκόπια και σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα και είναι γνωστός και εκτιμάται από μεγάλα τμήματα του εκλογικού σώματος ανεξαρτήτως εθνικότητας και πολιτικής πεποίθησης.

O Τζορτζ Μπους προτρέπει τους Σκοπιανούς να πουν «Ναι» στο δημοψήφισμα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider