Κιβωτός του Νώε... έγιναν τα αεροπλάνα (pics)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κιβωτός του Νώε... έγιναν τα αεροπλάνα (pics)

Στο ερώτημα «πετάει ο γάιδαρος;», η απάντηση είναι «πετάει» –τουλάχιστον σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει για τα αεροπορικά ταξίδια και επιτρέπει στα «ζώα ηθικής στήριξης» να επιβιβάζονται στο αεροσκάφος.

Σύμφωνα με τον νόμο για την πρόσβαση στις αερομεταφορές του 1986, οι αεροπορικές εταιρείες δεν μπορούν να απαγορεύσουν στους επιβάτες τους να πάρουν μαζί τους στο αεροσκάφος τα κατοικίδιά τους, όπως πάπιες, γαλοπούλες, φίδια, χελώνες κ.α.

Όπως αναφέρει ο Economist,η εξαίρεση αυτή ισχύει για άτομα με αναπηρία. Σημαντική διαφορά είναι ότι τα εν λόγω ζώα ταξιδεύουν με τους ιδιοκτήτες τους στην καμπίνα και όχι σε ειδικούς χώρους του αεροσκάφους, όπως τα υπόλοιπα κατοικίδια. Οι αεροπορικές είναι υπεύθυνες να κρίνουν ποιοι επιβάτες έχουν πράγματι αναπηρία και ποιοι θέλουν απλώς να… μεταφέρουν δωρεάν το αγαπημένο τους ζώο.

Τα ζώα ηθικής στήριξης διαφέρουν από τα ζώα συντροφιάς, καθώς συνοδεύουν άτομα με ψυχιατρικές διαταραχές. Οι ειδικοί θεωρούν ιδιαίτερα ωφέλιμη τη συντροφιά τους, ιδίως για όσους πάσχουν από μετατραυματικό στρες ή σε άτομα που νιώθουν έντονο στρες και έχουν ανάγκη από το αίσθημα της ασφάλειας. Σε αντίθεση με τα ζώα συντροφιάς που είναι ειδικά εκπαιδευμένα, όπως οι σκύλοι για τυφλούς, είναι πιο δύσκολο να βεβαιώσει κανείς πότε είναι απαραίτητο ένα ζώο ηθικής στήριξης.

Για να επιβιβαστεί κάποιος στο αεροσκάφος με… το καγκουρό του, για παράδειγμα, θα πρέπει να προσκομίσει στην αεροπορική εταιρεία βεβαίωση από ειδικό ψυχικής υγείας, στην οποία θα αναγράφονται τα οφέλη που παρέχει η συντροφιά του συγκεκριμένου ζώου. Το ζήτημα περιπλέκεται, όμως, επειδή μπορεί κανείς να παραγγείλει τέτοιου είδους «βεβαιώσεις» από το Internet, μαζί με όλα τα πιστοποιητικά που χρειάζεται για να τα ταξιδέψει ένα κατοικίδιο.

Πύκνωσαν τα ζώα στους αιθέρες

Τα παραπάνω αποδεικνύονται από τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Delta Air Lines, τα οποία δείχνουν εκτίναξη των περιστατικών με ζώα στο αεροσκάφος κατά 84% τα έτη 2016-2017. Τα περιστατικά αυτά περιλαμβάνουν επιθετική ή απειλητική συμπεριφορά εναντίον των επιβατών ή ακόμη όταν τα ζώα κάνουν… την ανάγκη τους εν ώρα πτήσης. Το 61% των μελών ιπτάμενου προσωπικού που συμμετείχε σε έρευνα της Flight Attendants δήλωσε ότι έχει ζήσει περιστατικό που κάποιο ζώο δημιουργεί πρόβλημα στους υπόλοιπους επιβάτες των ώρα της πτήσης.

Το 2017, τα ζώα ηθικής στήριξης που ταξίδεψαν με την United Airlines εκτοξεύτηκαν από τα 43.000 σε 76.000. Πολλοί επώνυμοι, από τη Μίλεϊ Σάιρους έως την Κιμ Καρντάσιαν και την Όπρα έχουν υπερασπιστεί δημοσίως τα ζώα ηθικής στήριξης. Δεν είναι και λίγοι οι διάσημοι που είναι αχώριστοι από τα κατοικίδιά τους, όπως η Τζέιν Φόντα και η Ιβάνα Τραμπ.

Κιβωτός του Νώε... έγιναν τα αεροπλάνα (pics)
Κιβωτός του Νώε... έγιναν τα αεροπλάνα (pics)
Κιβωτός του Νώε... έγιναν τα αεροπλάνα (pics)
Κιβωτός του Νώε... έγιναν τα αεροπλάνα (pics)
Κιβωτός του Νώε... έγιναν τα αεροπλάνα (pics)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider