Βενεζουέλα: Τι ακολουθεί την υποτίμηση νομίσματος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βενεζουέλα: Τι ακολουθεί την υποτίμηση νομίσματος

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο πραγματοποίησε μία από τις μεγαλύτερες υποτιμήσεις των νομισμάτων στην ιστορία το Σαββατοκύριακο – μια κατάρρευση του 95% που θα τεστάρει την ικανότητα ενός ήδη πληγωμένου πληθυσμού στο πόσο ακόμα περισσότερο πόνο μπορεί να αντέξει.

Η επίσημη τιμή για το νόμισμα θα κυμανθεί από 285.000 ανά δολάριο σε 6 εκατομμύρια, ένα πραγματικό σοκ που οι αξιωματούχοι προσπάθησαν να αντισταθμίσουν εν μέρει αυξάνοντας τον ελάχιστο μισθό 3.500 τοις εκατό που αντιστοιχεί σε μόλις 30 δολάρια το μήνα.

Με το ριζοσπαστικό νέο σχέδιο του προέδρου Μαδούρο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού που έμελλε να τεθεί σε ισχύ τη Δευτέρα, οι πολίτες της Βενεζουέλας ετοιμάζονται, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, για να βυθιστούν βαθύτερα στο οικονομικό χάος.

Ο Μαδούρο αργά την Παρασκευή περιέγραψε μια δραματική προσπάθεια για τον περιορισμό του πληθωρισμού που έφτασε στο 1 εκατομμύριο τοις εκατό, αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό κατά περισσότερο από 3.000 τοις εκατό και επίσημα υποτιμώντας το ήδη σχεδόν άχρηστο bollivar κατά περισσότερο από 90 τοις εκατό. Πρόσθεσε επίσης σε τηλεοπτική ανακοίνωση ότι το νόμισμα τώρα θα υποστηριζόταν από το petro της Βενεζουέλας, ένα εικονικό νόμισμα που συνδέεται με τα πετρελαϊκά αποθέματα που δημιούργησε η κυβέρνηση τον Φεβρουάριο και που οι εμπειρογνώμονες αποκάλεσαν απάτη.

Ωστόσο, οι αναλυτές δήλωσαν ότι το σχέδιο απέτυχε να αντιμετωπίσει τα θεμελιώδη προβλήματα που προκάλεσαν τον πληθωρισμό - την κατάρρευση της παραγωγής πετρελαίου και την πλήρη έλλειψη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.

Λίγοι πολίτες στη Βενεζουέλα φαίνεται να πιστεύουν πως τα πράγματα θα διορθωθούν, με πολλούς να εκφράζουν φόβος ότι μπορεί μόνο να επιδεινωθεί πλέον η κατάσταση. Στην πρωτεύουσα, το Καράκας, οι κάτοικοι έσπευσαν στα σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα σε μια ζοφερή Κυριακή, απελπισμένοι έχουν κάποια αποθέματα στα βασικά προϊόντα.

Η διχοτομημένη αντιπολίτευση κάλεσε σε εθνική απεργία την Τρίτη, ζητώντας από τις επιχειρήσεις να παραμείνουν κλειστές και τους ανθρώπους να βγουν στους δρόμους.

Σε μια χώρα που βρισκόταν ήδη σε βαθιά οικονομική κρίση, οι ανακοινώσεις άφησαν τους ανθρώπους να αναρωτιούνται πόσο χειρότερη μπορεί να γίνει η κατάσταση, ενώ πολλοί φοβούνται να χάσουν τη δουλειά τους, καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να προσαρμοστούν ενώ κινδυνεύουν να κλείσουν.

Τους «κλείνουν» τα σύνορα

Χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους αντιμετωπίζουν αυξανόμενη εχθρότητα από τους γείτονές τους στη Νότια Αμερική.
Οι αυστηρότεροι κανόνες των συνόρων και η βία των όχλων έχουν «υποδεχθεί» ορισμένους μετανάστες καθώς αναζητούν καταφύγιο από τη χαοτική κατάσταση στη Βενεζουέλα.
Η μαζική έξοδος αυξάνει τις εντάσεις σε χώρες όπως το Περού, το Εκουαδόρ και τη Βραζιλία, ακόμη και όταν ο Μαδούρο ανακοίνωσε την εισαγωγή μιας «μαγικής φόρμουλας» για να επαναφέρει τη χώρα του σε καλό δρόμο.

Η Βραζιλία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα αποσπάσει 120 άνδρες από την εθνική δύναμη της χώρας στο συνοριακό κράτος Ροραΐμα, όπου καταφθάνουν οι μετανάστες της Βενεζουέλας.
Το Σάββατο, μία ομάδα Βραζιλιάνων επιτέθηκε σε μια ομάδα μεταναστών από τη Βενεζουέλα σε μια συνοριακή πόλη και κατέστρεψε ένα στρατόπεδο μετανάστευσης. Περίπου 1.200 μετανάστες της Βενεζουέλας επέστρεψαν πίσω μετά την επίθεση.
Ένας δικαστής είχε προηγουμένως αποφασίσει να απαγορεύσει την είσοδο όλων των πολιτών της Βενεζουέλας στο κράτος, αλλά η απόφαση ανατράπηκε από το ανώτατο δικαστήριο της Βραζιλίας.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας δήλωσε ότι έχει δεσμευθεί να βοηθήσει και θα συνεχίσει να προσπαθεί να διαδώσει τους μετανάστες σε διάφορα μέρη της χώρας.
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας εξέδωσε δήλωση με την οποία ζητούσε από την κυβέρνηση της Βραζιλίας να «λάβει μέτρα για τη διασφάλιση των πολιτών της Βενεζουέλας, των οικογενειών τους και των περιουσιών τους».

Πρόκειται για μια αντιστροφή των «ρόλων» για τη Βενεζουέλα, η οποία ήταν κάποτε η πλουσιότερη χώρα στη Λατινική Αμερική και ένας προορισμός ελπίδας για εκείνους που διέφυγαν από τις αναταραχές στην περιοχή κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 και της δεκαετίας του '80.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider