Πρόβλημα ηγεσίας βλέπει στην Ευρώπη ο Ίσινγκερ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόβλημα ηγεσίας βλέπει στην Ευρώπη ο Ίσινγκερ

«Η Ευρώπη χρειάζεται έναν Ομπάμα» εκτιμά ο πρώην διπλωμάτης Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ και τονίζει ότι «έχουμε πάρα πολλούς παλιούς και κουρασμένους πολιτικούς και πολύ λίγους νέους ανθρώπους που τρέχουν. Έχουμε ένα πρόβλημα ηγεσίας στην Ευρώπη, αλλά και στη Γερμανία».

Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel ο Ίσινγκερ υπογραμμίζει την ανάγκη να αναδειχθεί σε ηγετικό παγκόσμιο παίκτη η Ευρωπαϊκή Ένωση, πράγμα που απαιτεί νέους και δραστήριους ηγέτες «με την ενέργεια του Μακρόν», τους οποίους η Ευρώπη μπορεί να εμπιστευτεί.

Δεν παραλείπει ωστόσο να αναφερθεί και στον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος έχει αλλάξει τη διατλαντική σχέση με την Ευρώπη και τη Γερμανία συγκεκριμένα, αναφέροντας ότι η τομή που δημιουργεί ο Ντόναλντ Τραμπ είναι σημαντική και «μετά την θητεία του, δεν θα επιστρέψουμε στο προηγούμενο status quo».

«Ταυτόχρονα, είμαι πεπεισμένος ότι όποιος χρησιμοποιεί τον Τράμπ για να ζητήσει από την Ευρώπη να απαγκιστρωθεί τελικά από τις ΗΠΑ, κάνει λάθος» υπογραμμίζει ο Ίσινγκερ εξηγώντας ότι «πρόκειται για τα γερμανικά συμφέροντα, ειδικά για την οικονομία και την ασφάλεια. Στο εγγύς μέλλον, η προστασία που μας προσφέρουν οι ΗΠΑ με το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Οικονομικά, οι γερμανικές και αμερικανικές οικονομίες είναι μοναδικά αλληλένδετες. [...] Ανεξαρτήτως του πόσο απογοητευμένοι είμαστε από τον Τραμπ, οι ΗΠΑ παραμένουν η βασική σχέση μας για τις επιχειρήσεις και την ασφάλεια».

Για το αν η σχέση με τις ΗΠΑ θα ανακάμψει μόλις ο Τραμπ Περάσει στην ιστορία, απαντά ότι «συναισθηματικά, ναι, όταν ένας εντελώς διαφορετικός χαρακτήρας γίνει Πρόεδρος μετά από αυτόν. Αλλά θα παραμείνει η ζημιά στον κόσμο των αξιών και των συμβόλων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider