Βερολίνο σε Άκγυρα: Δεχτείτε την βοήθεια του ΔΝΤ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βερολίνο σε Άκγυρα: Δεχτείτε την βοήθεια του ΔΝΤ

Το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ προέτρεψε να εξετάσει η Τουρκία ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σόλτς σε συνομιλία που είχε με τον τούρκο ομόλογό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Speigel «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας προτρέπει την τουρκική κυβέρνηση να αποδεχθεί πρόγραμμα βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και το θέμα συζητήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, την περασμένη Πέμπτη.

Όπως διευκρινίζεται στο δημοσίευμα ο κ. Σολτς ενθάρρυνε τον κ. Αλμπαϊράκ να επανεξετάσει την αρνητική στάση της Τουρκίας και ο Τούρκος υπουργός ανακοίνωσε από την πλευρά του, την επικείμενη περιοδεία του στις χώρες του κόλπου για να αναζητήσει χέρι βοηθείας από φιλικές χώρες. Παράλληλα εξέφρασε τις ελπίδες του πως η «Ρωσία είναι έτοιμη να προσφέρει χρήματα στην Τουρκία».

Την ίδια στιγμή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά από την Άγκυρα σημαντική κι άμεση αύξηση των επιτοκίων με στόχο την σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας που έχει χάσει από την αρχή του χρόνο περί το 40% ης αξίας της. Όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού, τα κλιμάκια του Ταμείου έχουν υπολογίσει πόσο μεγάλο θα πρέπει να είναι ένα πρόγραμμα βοήθειας για την Τουρκία εκτιμώντας ότι θα χρειαστούν από 30 έως 70 δισ. δολλάρια.

Μέχρι το τέλος του χρόνου κράτος, επιχειρήσεις και ιδιώτες δανειολήπτες θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν χρέος ύψους 230 δισ. ευρώ, δηλαδή περισσότερο από το 1/4 του ΑΕΠ της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider