Τι σημαίνει η νέα διπλή υποβάθμιση για την Τουρκία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι σημαίνει η νέα διπλή υποβάθμιση για την Τουρκία

Σε παρατεταμένη αστάθεια θέτει την τουρκική οικονομία η υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης Standard & Poor's και Moody's την ώρα που η κόντρα Ουάσινγκτον - Άγκυρας συνεχίζεται με εκατέρωθεν σκληρές ανακοινώσεις.

Επικαλούμενοι την αστάθεια της λίρας και προβλέποντας ύφεση στην οικονομία της χώρας για το επόμενο έτος, ο οίκος Standard & Poor's έριξε την Τουρία κατά μία βαθμίδα, στο B+ από το BB-, διατηρώντας «σταθερή» την προοπτική της. Η υποβάθμιση αυτή, σημειώνει στην ανάλυσή του, αντικατοπτρίζει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για επικείμενη ύφεση τον επόμενο χρόνο αλλά και την πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός θα αγγίξει το 22% τους επόμενους τέσσερις μήνες. Η αποδυνάμωση της λίρας ασκεί πιέσεις στον χρεωμένο τομέα των επιχειρήσεων και έχει σημαντικά αυξήσει τον χρηματοδοτικό κίνδυνο για τις τουρκικές τράπεζες, προσθέτει ο οίκος.

Ο Moody's, από την πλευρά του, υποβάθμισε το αξιόχρεο της Τουρκίας στο Ba3, από Ba2 και ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι θεωρεί πλέον την προοπτική της "αρνητική". Ο οίκος επισημαίνει επίσης τις εντεινόμενες ανησυχίες για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας αλλά και την έλλειψη ενός σαφούς και αξιόπιστου σχεδίου για την αντιμετώπιση των αιτιών της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, παρά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή η τουρκική λίρα βυθίζεται καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 40% από τις αρχές του έτους, ενώ οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων απογειώνονται. Όπως όλα δείχνουν οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και τις επιδεινούμενες σχέσεις με τις ΗΠΑ, κι αυτό παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στους συμπατριώτες του να μετατρέψουν σε λίρες τα ευρώ και τα δολάρια που διαθέτουν.

Τραμπ: Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια

«Δεν θα δεχτούμε την απόφαση της Τουρκίας αδιαμαρτύρητα και δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια» ανέφερε στις πρόσφατες δηλώσεις του ο αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ μετά την ανακοίνωση της απόφασης για άρνηση της απελευθέρωσης του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον. Να υπενθυμίσουμε ότι η απόφαση της Τουρκίας ήρθε μια μέρα μετά τις απειλές του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών για νέες κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

«Θα έπρεπε να μας τον έχουν δώσει πίσω εδώ και πολύ καιρό και η Τουρκία, κατά την άποψή μου, ενήργησε πολύ, πολύ άσχημα» δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με το Reuters. «Επομένως, δεν έχουμε δει ακόμη το τέλος αυτής της ιστορίας. Δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Δεν μπορούν να παίρνουν τους ανθρώπους μας», συνέχισε.

Ο Μπράνσον, πάστορας της Ευαγγελικής Εκκλησίας που διαμένει στη Σμύρνη, δικάζεται στην Τουρκία με κατηγορίες για τρομοκρατία. Η υπόθεσή του βρίσκεται τώρα στο κέντρο της διπλωματικής κρίσης ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ που έχει προκαλέσει την κατάρρευση της τουρκικής λίρας. Αφού έγινε γνωστή η είδηση, η ισοτιμία της λίρας, η οποία έχει χάσει φέτος περίπου το 40% της αξίας της, έπεσε στις 6,21 λίρες στο δολάριο, από τις 6,04 που ήταν προηγουμένως.

Ο συνήγορος του πάστορα Μπράνσον, ο Τζεμ Χαλαβούρτ, δήλωσε πως θα καταθέσει και πάλι προσφυγή σε δύο εβδομάδες. Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας εξαιτίας αυτής της υπόθεσης, είχαν απειλήσει σήμερα ότι θα επιβάλουν και νέες, αν ο πάστορας δεν απελευθερωθεί.

Η Άγκυρα αναζητά συμμάχους στην Ευρώπη

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα μοιάζει να αναζητά συμμάχους στην Ευρώπη σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις αλυσιδωτές επιπτώσεις της αμερικανοτουρκικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αμλμπαϊράκ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο ομόλογό του Μπρουνό Λε Μερ, όπου συζήτησαν σχετικά με τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας και συμφώνησαν να ενεργήσουν από κοινού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών, οι δύο υπουργοί αποφάσισαν να εργαστούν στενά για να αναπτύξουν τη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας, την ώρα που η κόντρα Άγκυρας-Ουάσιγκτον συνεχίζει να μαίνεται, χωρίς ενδείξεις αποκλιμάκωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.