Κιλιντσάρογλου: Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τον πάστορα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κιλιντσάρογλου: Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τον πάστορα

Ότι χρησιμοποιεί την υπόθεση της κράτησης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον για να καλύψει τη μεγάλη αποτυχία του στην τουρκική οικονομία κατηγορεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο Κιλιντσάρογλου κατηγορεί τον Τούρκο πρόεδρο ότι δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει την πτώση της τουρκικής λίρας παρά το γεγονός ότι έβλεπε ότι η κρίση πλησίαζε.

«Όλοι ήξεραν ότι οι δυσκολίες στην τουρκική οικονομία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανατίμηση του δολαρίου έναντι μέχρι και 7 τουρκικών λιρών. Οι εφημερίδες το έγραφαν και οι οικονομολόγοι προειδοποιούσαν γι 'αυτό. Γιατί ο [Ερντογάν] δεν έλαβε μέτρα πριν από δύο μήνες; Ήταν εκείνος που αποφάσισε να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές για να γλιτώσει από την επιδείνωση της οικονομίας», δήλωσε ο Κιλιντσάρογλου σε δημοσιογράφους την Τρίτη, σύμφωνα με τη Hurriyet.

Η κρίση με τις ΗΠΑ σχετικά με τη συνεχιζόμενη κράτηση του Μπράνσον επιτάχυνε την οικονομική κρίση, υποστήριξε ο Κίλιντσαρογλου, και προσέθεσε: «Αυτό που κάνει (ο Ερντογάν) είναι ότι προσπαθεί να καλύψει την αποτυχία του στην οικονομία προβάλλοντας την υπόθεση Μπράνσον ως πρόσχημα για την νομισματική κρίση».

Η λίρα έχασε σχεδόν το 40% της αξίας της έναντι του αμερικανικού δολαρίου τις τελευταίες εβδομάδες μετά την επιβολή κυρώσεων από τον Ντόναλντ Τραμπ στην τουρκική κυβέρνηση επειδή δεν απελευθερώνει τον πάστορα Μπράνσον. Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε με περισσότερες κυρώσεις αν δεν αφεθεί ελεύθερος ο πάστορας που βρίσκεται επί του παρόντος σε κατ 'οίκον περιορισμό και κατηγορείται για τρομοκρατία.

«Πιστεύετε ότι η λίρα θα ανακάμψει έναντι του δολαρίου εάν απελευθερωθεί ο Μπράνσον; Θα μειωνόταν το ύψος των χρεών της Τουρκίας», διερωτάται ο Κιλιντσάρογλου, υπογραμμίζοντας ότι η τουρκική οικονομία χρειάζεται πιο σοβαρές ενέργειες για να «ορθοποδήσει».

«Αυτή η κυβέρνηση είναι η πιο απερίσκεπτη κυβέρνηση στην ιστορία της Τουρκίας. Κρύβουν την επερχόμενη οικονομική κρίση κάτω από το χαλί. Στην πραγματικότητα, αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι μια πολιτική κρίση που αντανακλά στην οικονομία και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Η Τουρκία θεωρείται κομματικό κράτος υπό την ηγεσία του Ερντογάν, στα χέρια του οποίου έχουν συγκεντρωθεί όλες οι εξουσίες», τονίζει μιλώντας στη Hurriyet ο επικεφαλής του CHP.

Έλλειψη κράτους δικαίου

Η υπόθεση του Μπράνσον είναι αποτέλεσμα της έλλειψης κράτους δικαίου και το ίδιο θα συμβεί και με άλλες χώρες στο μέλλον εάν η Τουρκία δεν επιλύσει αυτό το θεμελιώδες πρόβλημα, δήλωσε ο Κιλιντσάρογλου, υπενθυμίζοντας προηγούμενα προβλήματα με τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα σχετικά με την κράτηση υπηκόων τους.

«(Η τουρκική κυβέρνηση) απελευθέρωσε τον Ντενίζ Γιουτζέλ (Τούρκο Γερμανό δημοσιογράφο φυλακισμένο υπό κατηγορία κατασκοπείας) κατόπιν αιτήματος της Άνγκελα Μέρκελ. Οι Γάλλοι πολίτες που συνελήφθησαν στην Τουρκία απελευθερώθηκαν αφότου ο Μακρόν ζήτησε την απελευθέρωσή τους από τον Ερντογάν. Τώρα έκαναν το ίδιο για δύο Έλληνες στρατιωτικούς», υπενθύμισε.

«Δεν μπορεί να πείσει κανείς όταν μιλάει για κράτος δικαίου στην Τουρκία. Και τώρα, ο Τραμπ θέλει το καλό του έθνους του. Στην υπόθεση Μπράνσον βλέπουμε ότι ο Ερντογάν και ο Τραμπ είναι επιθετικοί μεταξύ τους» δήλωσε ο ηγέτης της CHP και κατέληξε: «Δύο ακροβάτες που προσπαθούν να χορέψουν στο ίδιο σχοινί»!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider