Κλίμα: Επιχειρήσεις και τράπεζες δεν έχουν αντιληφθεί τι μέλλει γενέσθαι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλίμα: Επιχειρήσεις και τράπεζες δεν έχουν αντιληφθεί τι μέλλει γενέσθαι

Ο κόσμος έχει εξαντλήσει τους φυσικούς πόρους που του αναλογούσαν για φέτος μόλις την 1η Αυγούστου του 2018, δηλαδή σχεδόν στα 3/4 του έτους ενώ ακόμη πιο δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το μέλλον καθώς όπως εκτιμά αναλυτής της HSBC επικαλούμενος έρευνα του οργανισμού Global Footprint Network (GFN). Σύμφωνα με την ανάλυση που παραθέτει, οι φυσικοί πόροι του πλανήτη εξαντλούνται και προειδοποιεί ότι κανείς δεν είναι έτοιμος για την κλιματική αλλαγή, ούτε οι κυβερνήσεις, ούτε οι επιχειρήσεις.

Απτή απόδειξη της κακής διαχείρισης των φυσικών πόρων αποτελεί το γεγονός ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός εξάντλησε τους πόρους που του αναλογούν για 12 μήνες μόλις στους πρώτους επτά μήνες.

«Κατά τη γνώμη μας, αυτά τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι πολλές επιχειρήσεις και κυβερνήσεις δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για τις κλιματικές επιδράσεις ούτε χρησιμοποιούν με αποδοτικό τρόπο τους φυσικούς πόρους», σημειώνει η HSBC.

Και είναι αλήθεια ότι έχουν γίνει πολύ λίγα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση εκτός από κάποιες εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Michael Bloomberg, έχει ξεκινήσει ένα κίνημα όπου πολλές τράπεζες και manager διαχείρισης κεφαλαίων έχουν ξεκινήσει να αξιολογούν τους κλιματικούς κινδύνους κατά τη λήψη αποφάσεων.

Πάντως ήδη έχουν αρχίσει να επιβεβαιώνονται τα απαισιόδοξα σενάρια. Πυρκαγιές έχουν πλήξει την Καλιφόρνια τα τελευταία χρόνια ενώ παρατηρείται μια επιδείνωση της τάσης που σχετίζεται με την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Ακόμη, σεισμοί, πλημμύρες, το λιώσιμο των πάγων και τα κύματα καύσωνα αποτελούν προειδοποιητικά σημάδια ότι δεν βρισκόμαστε «στο παρά πέντε» αλλά στο «και πέντε».

Mε πληροφορίες από το businessinsider

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.