Αυτοκίνητα χωρίς οδηγό στους δρόμους της Βρετανίας το 2017

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυτοκίνητα χωρίς οδηγό στους δρόμους της Βρετανίας το 2017

Τις δοκιμές οχημάτων χωρίς οδηγό σε αυτοκινητόδρομους ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει η Βρετανία για πρώτη φορά το 2017, με στόχο να επιτρέψει τα αυτόνομα αυτοκίνητα να βγουν κανονικά στους δρόμους έως το 2020.

Από πέρυσι η κυβέρνηση είχε δώσει το πράσινο φως για τις δοκιμές των οχημάτων σε συγκεκριμένες τοπικές οδούς, αφού όπως είχε δηλώσει δεν υπήρχαν νομικά εμπόδια για την δοκιμή της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών, George Osborne, θα ανακοινώσει τα βρετανικά σχέδια την Τετάρτη ενώ η κυβέρνηση θα υποβάλει προτάσεις για την άρση των κανονιστικών φραγμών στην τεχνολογία, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργείου Οικονομικών που αναμεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Φυσικά θα πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια, και σε αυτό ακριβώς στοχεύουν οι δοκιμές που θα πραγματοποιήσουμε», δήλωσε ο Osborne σε εκδήλωσε πριν από την ετήσια παρουσίαση του προϋπολογισμού.

«Αν η δοκιμή στεφθεί με επιτυχία, θα δούμε τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό που διατίθενται προς πώληση και να κυκλοφορούν και στους δρόμους της Βρετανίας. Αυτό θα τονώσει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και αυξάνοντας την παραγωγικότητα».

Η αξία της αγοράς αυτόνομης οδήγησης υπολογίζεται στα 900 δισεκατομμύρια λίρες (περίπου 1,290 τρισ. δολάρια) σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αλλά χρειάζεται να ξεπεραστούν τα νομικά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένου του να οριστεί ποιος θα είναι υπεύθυνος σε περίπτωση ατυχήματος.

Όσο για τις δοκιμές αυτοκινήτων θα πραγματοποιηθούν απαραιτήτως με κάποιον επιβάτη εντός του αυτοκινήτου, ούτως ώστε να αναλάβει τον έλεγχο σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη, όπως διευκρίνισε το τμήμα Μεταφορών της Βρετανίας.

Το νομικά εμπόδια στην κυκλοφορία των οχημάτων χωρίς οδηγό επεσήμανε άλλωστε και τη Παρασκευή, η υπηρεσία ασφαλείας των ΗΠΑ, τονίζοντας πως αρχικά πρέπει να νομιμοποιηθεί η πώληση αυτοκινήτων χωρίς τιμόνι και πεντάλ φυσικού.

H Alphabet, η μαμά εταιρεία της Google διεκδικεί μια θέση στην αγορά της αυτόνομης οδήγησης προσπαθώντας να δημιουργήσει οχήματα που δεν χρειάζονται ανθρώπινο έλεγχο. Μαζί της και μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες αγωνίζονται να αναπτύξουν οχήματα που μπορούν να κυκλοφορούν μόνα τους, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider