DW: Τροπικά κουνούπια έφτασαν στη Γερμανία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
DW: Τροπικά κουνούπια έφτασαν στη Γερμανία

Η ασυνήθιστη για την εποχή ζέστη που επικρατεί σε αρκετές περιοχές στη Γερμανία έχει μειώσει αρκετά τον πληθυσμό των εντόμων και ιδίως των κουνουπιών. Οι ειδικοί όμως προειδοποιούν πως με την πρώτη βροχή, θα ενοχλητικά και σε ορισμένες φορές αρκετά επικίνδυνα έντομα θα κάνουν πολύ σύντομα την επανεμφάνισή τους. Και μεταξύ αυτών θα είναι και αρκετά είδη τροπικά κουνούπια.

«Σε μακρές περιόδους ξηρασίας πολλά θηλυκά κουνούπια μεταφέρουν τα αυγά τους και αναζητούν δυνατότητες κάπου να τα αποθηκεύσουν» λέει η Ντορίν Βάλτερ από το Κέντρο Γεωργικών Ερευνών Λάιμπνιτζ στο Μύνχενμπεργκ του Βερολίνου.

Η επώαση των κουνουπιών σε θερμοκρασία 25 βαθμών Κελσίου διαρκεί περίπου δυο εβδομάδες. Η ειδικός εκτιμά ότι σύντομα θα υπάρξουν νέοι μεγάλοι πληθυσμοί κουνουπιών και σημαντική είναι η ανάμειξή τους με τα διαφορετικά είδη.

Τα τελευταία χρόνια αναμειγνύονται ολοένα και περισσότερο με τροπικά είδη. «Το ασιατικό κουνούπι τίγρης ξεχειμώνιασε ήδη σε τρία κρατίδια, στη Βαυαρία, τη Βάδη – Βυρτεμβέργη και τη Θουριγγία» δηλώνει η Ντορίν Βάλτερ.

Το επίσης ασιατικό κουνούπι με την επιστημονική ονομασία aedes japonikus, το οποίο αντέχει και σε πιο ψυχρά κλίματα έχει εγκατασταθεί σε εννέα περιοχές της Γερμανίας. Ωστόσο σύμφωνα με το επιδημιολογικό ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί μετάδοση του δάκειου ιού, του Δυτικού Νείλου ή του chikungunya από κουνούπι σε άνθρωπο. Παρόλα αυτά όμως το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ καταγράφει κάθε χρόνο εκατοντάδες ταξιδιώτες που επιστρέφουν από το εξωτερικό έχοντας τον πυρετό του Νείλου, ο οποίος συχνά δεν παρουσιάζει συμπτώματα αλλά άλλες φορές πάλι προκαλεί ισχυρούς μυϊκούς πόνους, αιμορραγίες και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.

Κατάλληλη προετοιμασία πριν από μακρινά ταξίδια

Οι ειδικοί συνιστούν οι ταξιδιώτες να υποβάλλονται στα κατάλληλα εμβόλια πριν από τα ταξίδια τους ώστε να αποφεύγουν τα δυσάρεστα συμπτώματα. Ωστόσο παραμένει ασαφές «κάτω από ποιες συνθήκες τα κουνούπια τίγρεις που βρίσκονται στην Γερμανία θα μπορούσαν να μεταφέρουν ιούς» όπως λέει η Κριστίαν Φρανκ, επίσης από το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η θερμοκρασία θα μπορούσε να παίξει ένα σημαντικό ρόλο. Όσο πιο θερμό γίνεται το κλίμα τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα πολλαπλασιασμού των κουνουπιών. Πάντως είναι πολύ δύσκολο να μετρηθεί το μέγεθος των πληθυσμών τους.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι ξένοι πληθυσμοί κουνουπιών συχνά δεν είναι πιο επικίνδυνοι από τους ντόπιους. Τα τσιμπήματα μπορεί να είναι δυσάρεστα και αν ξύσει κανείς τις πληγές υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα που οι κοκκινίλες ή το τοπικό πρήξιμο είναι έντονο συνιστάται να συμβουλεύεται κανείς το γιατρό. Σπάνια όμως τα κουνούπια προκαλούν αλλεργίες όπως τα τσιμπήματα από μέλισσες ή σφήκες.

Τα κουνούπια πάντως δεν είναι απαραίτητα πάντα κάτι κακό. Όπως διαπιστώνει η Ντορίν Βάλτερ «Είναι μια σημαντική τροφή για τα έντομα, τα πουλιά, τις νυχτερίδες αλλά και τα ψάρια».

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider