Μετά από 20 χρόνια η Ethiopian Airlines ξαναπροσγειώνεται στην Ερυθραία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μετά από 20 χρόνια η Ethiopian Airlines ξαναπροσγειώνεται στην Ερυθραία

Μετά από ένα 20ετή αεροπορικό αποκλεισμό ανάμεσα στις δύο χώρες, η αεροπορική εταιρεία της Αιθιοπίας, Ethiopian Airlines, ξεκινάει σήμερα τις πτήσεις προς το απομονωμένο κράτος της ανατολικής Αφρικής, την Ερυθραία.

Η αεροπορική εταιρεία, εξάλλου, θα αγοράσει επίσης το 20% της τοπικής αεροπορικής εταιρείας, Eritrean Airlines, σύμφωνα με σχετικό tweet του υπουργού Επικοινωνιών της Αιθιοπίας.

Αυτές οι κινήσεις αποτελούν τα πιο πρόσφατα βήματα προς την ταχεία προσέγγιση των δύο πρώην ορκισμένων εχθρών στην περιοχή του Κέρατος της Αφρικής. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Αιθιοπία και η Ερυθραία διακήρυξαν το τέλος της εμπόλεμης κατάστασης που ίσχυε ανάμεσά τους από το 1998.

Η πρεσβεία της Ερυθραίας στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, άνοιξε εκ νέου τη Δευτέρα, μετά από την επίσκεψη το Σαββατοκύριακο του προέδρου της Ερυθραίας, Ισαΐας Αβέρκι, που έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας, Αμπί Αχμέντ. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός Αμπί βρισκόταν στην πρωτεύουσα Αμιμάρα της Ερυθραίας.

Ο Αμπί, 41 ετών, έχει προωθήσει τις γρήγορες μεταρρυθμίσεις από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον Απρίλιο, μετά από μια πολιτική κρίση στην οποία ο προκάτοχός του παραιτήθηκε ανάμεσα σε μαζικές αντι-κυβερνητικές διαμαρτυρίες. Ο Αμπί τερμάτισε 2 μήνες νωρίτερα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που η ίδια η κυβέρνηση της είχε επιβάλει και άνοιξε την κρατικά ελεγχόμενη οικονομία της χώρας στις ιδιωτικές επενδύσεις.

Η Αιθιοπία χαρακτηρίζεται ως περιφερειακός κόμβος κατασκευής και εξαγωγής, στο κρατικά ελεγχόμενο σε στιλ Κίνας μοντέλο ανάπτυξης. Η χώρα πέτυχε διψήφια οικονομική ανάπτυξη το 2017, αν και περίπου το ένα τρίτο των κατοίκων της ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η Ερυθραία, εν τω μεταξύ, είναι γνωστή ως μία από τις πιο μυστικοπαθής - και λιγότερο ανεπτυγμένες - χώρες του κόσμου.

Τώρα που οι πτήσεις έχουν ξαναρχίσει, οι κάτοχοι διαβατηρίων Αιθιοπίας και Ερυθραίας θα μπορούν να ταξιδεύουν μεταξύ των δύο χωρών και «θα τους χορηγείται βίζα από τις αρμόδιες τοπικές αρχές άμεσα κατά την άφιξή τους», σχολίασε την περασμένη εβδομάδα, στέλεχος του γραφείου του πρωθυπουργού της Αιθιοπίας, Αμπί Αχμέντ.

«Η αντίληψη ότι η Αιθιοπία προσφέρει καλύτερες οικονομικές ευκαιρίες θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζική μετανάστευση από τους πολίτες της Ερυθραίας», τονίζουν στο CNBC στελέχη του Economist για την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Αλλά η Αιθιοπία, το δεύτερο πιο πολυπληθές έθνος στην Αφρική, δεν είναι ακριβώς ένας οικονομικός παράδεισος, με ποσοστό ανεργίας άνω του 17%, σύμφωνα με την εκτίμηση της CIA για το 2012. Περισσότερο από το 60% των Αιθιόπων είναι κάτω των 24 ετών.

«Οι συγκρίσεις με την έκρηξη της μεταποιητικής βιομηχανίας της Ασίας είναι, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, πρόωρες», ανέφερε ένα σημείωμα του Capital Economics, τον Μάιο.

Ο κατασκευαστικός κλάδος της Αιθιοπίας αντιπροσώπευε μόλις το 4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το 2015, ανάλογο ποσοστό με εκείνο της Γκάνας και λιγότερο από αυτό της Κένυας ή της Νιγηρίας, σύμφωνα με το σημείωμα. Αυτό αφήνει τη χώρα πίσω τους αναδυόμενες «ασιατικές τίγρεις», όπως η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

Επιπλέον, «υπάρχει σαφής κίνδυνος ότι η εισροή μεγάλου αριθμού σχετικά ελλιπώς ειδικευμένων Ερυθραίων θα μπορούσε να προκαλέσει εντάσεις αυξάνοντας τον ανταγωνισμό για θέσεις εργασίας σε τομείς όπως η κατασκευή ή ο τουρισμός», συνεχίζει ο Economist.

Η Ερυθραία συνορεύει με την Ερυθρά Θάλασσα και παρουσιάζει στην Αιθιοπία την ευκαιρία να διαφοροποιήσει την πρόσβασή της σε λιμένες, που εκτείνονται σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Αφρικής.

Το μυστικοπαθές αυτό κράτος είναι μια πρώην επαρχία της Αιθιοπίας, που αποσκίρτησε το 1993. Οι εντάσεις στα σύνορα των δύο χωρών αυξήθηκαν μεταξύ του 1998 και του 2000 και παρέμειναν ανεπίλυτες μέχρι αυτό το μήνα.

Εξάλλου, η παροχή μιας νέας δυνατότητας μετανάστευσης για τους Ερυθραίους θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την ευρωπαϊκή μεταναστευτική κρίση. Οι κάτοικοι της Ερυθραίας αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων που διασχίζουν τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η Ερυθραία έχει αναφερθεί ως η Βόρεια Κορέα της Αφρικής, οπότε πολλά θα έπρεπε να αλλάξουν προτού οι πολίτες εκεί βρουν ένα λαμπρότερο μέλλον σε κάποια άλλη χώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider