Πούτιν σε Τραμπ: Πρέπει να συζητήσουμε δύσκολα πολυεθνικά θέματα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πούτιν σε Τραμπ: Πρέπει να συζητήσουμε δύσκολα πολυεθνικά θέματα

Στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, το Ελσίνκι, βρίσκονται όλα τα βλέμματα, σήμερα Δευτέρα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το κρίσιμο τετ α τετ μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά την έναρξη της συνάντησης ότι είναι καιρός να μιλήσουν για τις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον. Ο Πούτιν είπε επίσης ότι θα πρέπει να συζητήσουν δύσκολα πολυεθνικά θέματα.

«Υπάρχουν αρκετά από αυτά για να αρχίσουμε να τους δίνουμε προσοχή» είπε, καθισμένος δίπλα στον Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει κατάληξη σε μια «έκτακτη» σχέση με τον Ρώσο ομόλογό του: «Νομίζω πως θα έχουμε στο τέλος μια έκτακτη σχέση (...) Το να τα πάμε καλά με τη Ρωσία είναι καλό πράγμα, δεν είναι κακό πράγμα».

Το αεροσκάφος του Ρώσου προέδρου προσγειώθηκε σήμερα στο Ελσίνκι, με καθυστέρηση περίπου μίας ώρας σε σχέση με τον προγραμματισμό, για τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Το πρόγραμμα προέβλεπε υποδοχή των δύο προέδρων από τον Φινλανδό ομόλογό τους στο Προεδρικό Μέγαρο στο Ελσίνκι γύρω στις 13:00 και στη συνέχεια έναρξη της συνάντησής τους, παρουσία μόνον των διερμηνέων τους, προτού ακολουθεί γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή μελών των δύο αντιπροσωπειών και συνέντευξη Τύπου. Το πρόγραμμα πήγε πίσω και οι δύο ηγέτες ξεκίνησαν τη συνάντηση τους λίγο μετά τις 14:00.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε νωρίτερα, πως οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας είναι στο χειρότερο σημείο από ποτέ εξαιτίας των προκατόχων του τους οποίους κατηγορεί για «αμερικανική ανοησία και βλακεία».

Τι επιδιώκει η Μόσχα από τη συνάντηση

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, η Μόσχα ελπίζει ότι η σημερινή συνάντηση κορυφής θα επιτρέψει στα δύο μέρη να έρθουν λίγο πιο κοντά και να ξεπεράσουν την τρέχουσα κρίση στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας.

«Αυτό που ελπίζουμε πραγματικά είναι η συνάντηση αυτή να μας επιτρέψει να κάνουμε τουλάχιστον ένα μικρό βήμα μακριά από την κρίση με την οποία έχουν έρθει αντιμέτωπες οι διμερείς σχέσεις μας», ανέφερε ο Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η Ρωσία δεν εκπλήσσεται ιδιαίτερα από το δόγμα «Πρώτα η Αμερική» του Τραμπ.

«Κάθε αρχηγός κράτους μπορεί να καταλάβει αυτή την αρχή, διότι κάθε αρχηγός κράτους στις επαφές του με τους ξένους ομολόγους του υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας του, και ως προς αυτό ο πρόεδρός μας είναι πολύ πραγματιστής, ανοιχτός και συνεπής: πάντα λέει ότι τα συμφέροντα της Ρωσίας και του ρωσικού λαού είναι το σημαντικότερο για αυτόν, και άρα σέβεται το γεγονός ότι η κοσμοθεώρησή του είναι παρόμοια με εκείνη του Ντόναλντ Τραμπ», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας.

«Κάτι ακόμη είναι το ότι μια τέτοια προσέγγιση είναι βιώσιμη μόνο εάν συνδυάζεται με ένα άλλο αξίωμα: η προσέγγιση αυτή πρέπει να βασίζεται στη δέσμευση της ανάπτυξης αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, που λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα καθεμιάς πλευράς». Αυτός ο συνδυασμός «μπορεί να εκπληρώσει ορισμένες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της συνεργασίας», κατά τον ίδιο.

Ακόμη, ο Πεσκόφ είπε ότι η συζήτηση των δύο ηγετών, ειδικά για τη Συρία, μάλλον θα είναι δύσκολη, με δεδομένη τη θέση του Τραμπ για το Ιράν.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες τοποθετήσεις των ΗΠΑ για τον αγωγό αερίου Nord Stream 2 - που θα καταλήγει στη Γερμανία - ο Πεσκόφ έκρινε ότι πρόκειται για ένα κατάφωρο παράδειγμα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επισήμανε ακόμη ότι η αύξηση του προϋπολογισμού του NATO θα έθετε τη Μόσχα σε συναγερμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider