Ληστεία μαμούθ απετράπη από... ορθογραφικό λάθος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ληστεία μαμούθ απετράπη από... ορθογραφικό λάθος

Ένα ορθογραφικό λάθος σε μια ηλεκτρονική εντολή τραπεζικής μεταφοράς χρημάτων έγινε η αφορμή για να αποτραπεί μια διαδικτυακή ληστεία σχεδόν 1 δισ. δολαρίων τον περασμένο μήνα, από την τράπεζα του Μπαγκλαντές. Βέβαια ο, άγνωστος μέχρι στιγμής, χάκερ πριν γίνει αντιληπτός κατάφερε να μεταφέρει περίπου 80 εκατ. δολάρια, πραγματοποιώντας μια τις μεγαλύτερες διαδικτυακές κλοπές τραπεζικού συστήματος στην ιστορία του κυβερνοχώρου.

Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι της τράπεζας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι χάκερς παραβίασαν τα συστήματα της Τράπεζας του Μπαγκλαντές καταφέρνοντας να υποκλέψουν στοιχεία από λογαριασμού πληρωμής που διατηρούσε η τράπεζα στην Fed. Εν συνέχεια οι χάκερς «βομβάρδισαν» την Federal Reserve Bank στη Νέας Υόρκης με περισσότερα από 30 αιτήματα μεταφοράς χρημάτων από το λογαριασμό της τράπεζας του Μπαγκλαντές σε λογαριασμούς σε Φιλιππίνες και Σρι Λάνκα.

Οι τέσσερις πρώτες αιτήσεις μεταφοράς κεφαλαίων ήταν επιτυχείς και κατάφεραν να στείλουν περίπου 81 εκατομμύρια δολάρια στις Φιλιππίνες. Η πέμπτη όμως, η οποία προσπάθησε να μεταφέρει περίπου 20 εκατ. δολαρία σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό στη Σρι Λάνκα, απέτυχε μιας και οι χάκερς πληκτρολόγησαν λάθος το όνομα της ΜΚΟ, Shalika Foundation. Όταν οι χάκερς έγραψαν Fandation αντί Foundation, η τράπεζα δρομολόγησης της μεταφοράς, συγκεκριμένα η Deutsche Bank, ζήτησε διευκρινίσεις από την Κεντρική Τράπεζα του Μπαγκλαντές, η οποία έβαλε φρένο στη συναλλαγή. Την ίδια στιγμή, ο ασυνήθιστα υψηλός αριθμός εντολών πληρωμής και αιτήσεων μεταφοράς χρημάτων σε ιδιωτικούς φορείς κίνησε και τις υποψίες της Fed, η οποία ενημέρωσε με τη σειρά της την τράπεζα του Μπαγκλαντές.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς η κακόβουλη ενέργεια ήρθε εντέλει στο φως και πως διακόπηκε πριν δημιουργήσει μεγαλύτερη ζημιά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών οι συναλλαγές που σταμάτησαν ανέρχονταν στα 850- 870 εκατ. δολάρια. Όπως αναφέρουν οι αξιωματούχοι, η πειρατεία στην τράπεζα του Μπαγκλαντές πραγματοποιήθηκε το την πρώτη εβδομάδα του 4 - 5.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη από πέρυσι, η ρωσική εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών Kaspersky Lab, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για μια πολυεθνική συμμορία εγκληματιών του κυβερνοχώρου η οποία είχε καταφέρει να αποσπάσει το ποσό του 1 δισ. δολαρίων από περίπου 100 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο μέσα σε διάστημα δύο χρόνων.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η τράπεζα του Μπαγκλαντές ανέφερε πως έχει ανακτήσει ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που εκλάπησαν ενώ οι αρχές στις Φιλιππίνες προσπαθούν να εντοπίσουν ενόχους και στοιχεία, μιας και η τράπεζα θεωρεί πως τα χρήματα μεταφέρθηκαν σε λογαριασμούς Καζίνο στις Φιλιππίνες. Παρόλα αυτά οι αρμόδιοι ισχυρίζονται πως η ανεύρεση των χάκερς θα είναι πολύ δύσκολη ενώ η ανάκτηση του συνόλου των χρημάτων θα διαρκέσει περισσότερο από ένα μήνα.

Η συγκλονιστική, παγκόσμια εμβέλεια της ληστείας υπογραμμίζει την αυξανόμενη απειλή της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο καθώς και ότι οι χάκερς μπορούν να βρουν τους αδύναμους κρίκους ακόμα και των πιο ασφαλών υπολογιστικών δικτύων. Βέβαια, οι εμπειρογνώμονες της ασφάλειας ανέφεραν πως οι δράστες είχαν βαθιά γνώση της εσωτερικής λειτουργίας του τραπεζικού ιδρύματος του Μπαγκλαντές.

Από πλευράς τη η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές κατηγορεί τη Fed γιατί δεν ειδοποίησε νωρίτερα. Μάλιστα σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός οικονομικών της χώρας Abul Maal Abdul Muhith σε δημοσιογράφους την Τρίτη, η χώρα ενδέχεται να προσφύγει κατά της Fed με στόχο να ανακτήσει τα χρήματα. «Η Fed θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη», σημείωσε χαρακτηριστικά. Από πλευράς της η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ διευκρινίζει πως τα συστήματά της δεν παραβιάστηκαν κι έτσι δεν θα μπορούσε να αντιληφθεί γρηγορότερα το συμβάν και τονίζει πώς συνεργάστηκε με την τράπεζα του Μπαγκλαντές από τη στιγμή που διαπίστωσε τις ύποπτες κινήσεις στους λογαριασμούς της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider