Εμπορικός πόλεμος: Κίνα και ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς σε... ροές που δεν υπάρχουν!

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εμπορικός πόλεμος: Κίνα και ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς σε... ροές που δεν υπάρχουν!

Το φυσικό αέριο, το καθαρότερο και ταχύτερα αναπτυσσόμενο ορυκτό καύσιμο, βρέθηκε ίσως στην πιο περίεργη... γωνία του πολέμου πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς στα κινεζικά αγαθά αξίας 34 δισ. δολαρίων τον περασμένο μήνα, η Κίνα απάντησε με τον δικό της κατάλογο που περιελάμβανε και αγωγό φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ. Και όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρόσθεσε επιπλέον δασμούς, ύψους 200 δισ. δολαρίων, στην πιθανή λίστα τιμοκαταλόγων την Τρίτη, συμπεριέλαβε υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Κίνα.

Φυσικά, καμία από τις δύο εμπορικές ροές δεν υπάρχει. Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο και δεν διαθέτει μονάδες υγροποίησης ικανές να εξάγουν καύσιμα. Και, αν δεν έχει κατασκευάσει κάποιος έναν υποθαλάσσιο αγωγό 6.200 μιλίων που δεν γνωρίζουμε μέχρι τώρα, τότε οι ΗΠΑ δεν εξάγουν αγωγούς αερίου προς την Κίνα.

Το αέριο δεν είναι το μόνο στοιχείο που απορροφάται αναπόφευκτα στην εμπορική διαμάχη. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ συμπεριλήφθηκε η ζωντανή πέστροφα στην πιο πρόσφατη λίστα των δασμών, παρόλο που τα ψάρια προφανώς δεν έχουν αποσταλεί... ζωντανά από την Κίνα προς τις ΗΠΑ τουλάχιστον από το 1992, σύμφωνα με τα στοιχεία εμπορικών συναλλαγών του Bureau of Census Bureau.

Τα ραδιόφωνα και οι συσκευές αναπαραγωγής ταινιών για αυτοκίνητα βρίσκονται επίσης στον κατάλογο του Τραμπ, ωστόσο δεν έχουν εισαχθεί από την Κίνα από το 2006, πέντε χρόνια μετά την εμφάνιση του iPod. Και οι ΗΠΑ προσθέτουν τιμολόγια στην ηλεκτρική ενέργεια από την Κίνα - αν και η έλλειψη ηλεκτρικών γραμμών μέσω του Ειρηνικού θα ήταν πιθανώς το πιο εμφανές εμπόδιο στη συγκεκριμένη εμπορική συναλλαγή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider