Αποδέχτηκε την εκλογική του ήττα ο Ιντζέ στην Τουρκία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αποδέχτηκε την εκλογική του ήττα ο Ιντζέ στην Τουρκία

Τη νίκη του προέδρου Ερντογάν στις τουρκικές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, αποδέχτηκε ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης, Μουχαρέμ Ιντζέ, καλώντας, συνάμα, τον «σουλτάνο» να είναι πρόεδρος «όλων» των Τούρκων, αν και χαρακτήρισε «άδικη» την εκλογική αναμέτρηση και προειδοποίησε πως η χώρα εισέρχεται σε ένα επικίνδυνο καθεστώς του ενός ανδρός.

«Αποδέχομαι τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών», δήλωσε ο Ιντζέ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα και κάλεσε τον Ερντογάν να είναι «ο πρόεδρος των 81 εκατομμυρίων Τούρκων». Ο Ιντζέ κέρδισε στις εκλογές το 31% των ψήφων και ο Ερντογάν το 52,5%.

Ο Ιντζέ σημείωσε πως δεν υπάρχει αξιοσημείωτη διαφορά ανάμεσα στους αριθμούς που ανακοινώθηκαν επισήμως για τις ψήφους και αυτούς που διαθέτει το κόμμα του, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP). To CHP και διεθνείς οργανώσεις για τα δικαιώματα είχαν διαμαρτυρηθεί για τις άνισες συνθήκες, στις οποίες υποστήριξαν πως διεξήχθη η προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι χθεσινές εκλογές διεξήχθησαν υπό τις έντονες καταγγελίες της αντιπολίτευσης για εκτεταμένη νοθεία, ειδικά στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου κυριαρχεί η κουρδική μειονότητα. Συγκεκριμένα, το κόμμα του Μουχαρέμ Ιντζέ έκανε λόγο για μαζικές απόπειρες νοθείας, εδικά στην Σανλιούρφα, όταν σε διάφορα εκλογικά κέντρα υπήρχαν μαρτυρίες άτυπων παρατηρητών για μαζικό παραγέμισμα των καλπών με ψηφοδέλτια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider