Πανηγυρική νίκη Ερντογάν από την πρώτη Κυριακή

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πανηγυρική νίκη Ερντογάν από την πρώτη Κυριακή

Απόλυτος θριαμβευτής από τον πρώτο γύρο των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία αναδείχθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγκεντρώνοντας ποσοστό 52,55% και επανεξελέγη για δεύτερη συναπτή θητεία πρόεδρος με αυξημένες πλέον εκτελεστικές εξουσίες. Το κόμμα του, το AK, συγκέντρωσε το 53,61% των ψήφων στις ταυτόχρονες βουλευτικές εκλογές. Ο πρόεδρος Ερντογάν κατέκτησε το σύνολο της εκτελεστικής εξουσίας και υποσκέλισε την αναζωογονημένη αντιπολίτευση του Μουχαρέμ Ιντζέ που συγκέντρωσε 30,4% και 37%, αντίστοιχα, κατακτώντας τη δεύτερη θέση.

Από την άλλη πλευρά ο υποψήφιος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, που βρίσκεται φυλακισμένος κατηγορούμενος για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες, παραμένει προφυλακισμένος από το 2016, συγκέντρωσε το 8% των ψήφων, ενώ το κόμμα του κατάφερε να ξεπεράσει το 10% σε εθνικό επίπεδο, κάτι που του επιτρέπει να αναδείξει βουλευτές στο νέο τουρκικό κοινοβούλιο.

Ο Ερντογάν, ο οποίος «βασιλεύει» στην Τουρκία εδώ και 15 χρόνια κι επανεξελέγη για νέα, πενταετή θητεία, πανηγύρισε τη νίκη του απευθυνόμενος τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στους χιλιάδες συγκεντρωμένους οπαδούς του από το μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων του ισλαμοσυντηρητικού κόμματός του στην Άγκυρα, υποσχόμενος να κάνει πράξη τις υποσχέσεις του.

«Ο νικητής αυτών των εκλογών είναι η δημοκρατία, είναι η λαϊκή βούληση. Ο νικητής αυτών των εκλογών είναι κάθε ένας από τα 81 εκατομμύρια συμπολίτες μας», υποστήριξε ο Ερντογάν, υπό τους πανηγυρισμούς του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ερντυογάν, η Τουρκία θα εξακολουθήσει να «απελευθερώνει εδάφη στη Συρία» ώστε οι «φιλοξενούμενοί μας»--οι σύροι πρόσφυγες--να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια, ενώ διεμήνυσε επίσης ότι η Τουρκία θα δράσει πιο αποφασιστικά εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, οι εκλογές διεξήχθησαν υπό έντονες ανησυχίες για νοθεία, ειδικά στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου κυριαρχεί η κουρδική μειονότητα. Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για μαζικές απόπειρες νοθείας, εδικά στην Σανλιούρφα. όταν σε διάφορα εκλογικά κέντρα υπάρχουν σφοδρές καταγγελίες για μαζικό παραγέμισμα των καλπών με ψηφοδέλτια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider