Στα χέρια των τουρκικών αρχών 10 «παρατηρητές» των εκλογών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα χέρια των τουρκικών αρχών 10 «παρατηρητές» των εκλογών

Νομικές κυρώσεις θα αντιμετωπίσουν 10 αλλοδαποί πολίτες που εντοπίστηκαν στην γειτονική χώρα από τις αρχές και δήλωσαν παρατηρητές των εκλογών χωρίς ωστόσο να φέρουν τα απαραίτητα έγγραφα που να πιστοποιούν κάτι τέτοιο», αναφέρουν αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών, στο Anadolu.

Οι αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν ανώνυμα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, δήλωσαν ότι οι ύποπτοι «δεν είχαν τις απαραίτητες διαπιστεύσεις και δεν ήταν παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Παρά ταύτα, παρουσιάστηκαν ως παρατηρητές και προσπάθησαν να παρέμβουν στις εκλογές σε τέσσερις επαρχίες της Τουρκίας.

Οι αλλοδαποί πολίτες έγιναν αντιληπτοί από τις αρχές και συνελήφθησαν ενώ έχουν ήδη κινηθεί νομικές διαδικασίες εναντίων των τριών Γάλλων υπηκόων στην ανατολική επαρχία Άγκρι, τριών Γερμανών στη νοτιοανατολική επαρχία Σιρνάκ, τριών Ιταλών στη νοτιοανατολική επαρχία Ντιγιάρμπακιρ και ενός Ιταλού στη νοτιοανατολική επαρχία Μπατμάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 415 παρατηρητές από οκτώ διεθνείς οργανισμούς βρίσκονται στην Τουρκία για να παρακολουθήσουν τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της χώρας, ανέφερε το Anadolu στις 23 Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Anadolu, ξένοι παρατηρητές – συμπεριλαμβανομένων και βουλευτών από ξένες χώρες – έχουν λάβει τις απαραίτητες διαπιστεύσεις από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YSK).

Αναλυτικότερα, ο ΟΑΣΕ έχει στείλει 234 παρατηρητές, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCEPA) έχει στείλει 72 παρατηρητές, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) έστειλε 35 παρατηρητές και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου ( PAM) έστειλε 10 παρατηρητές. Στη γειτονική χώρα υπάρχουν επίσης πέντε παρατηρητές από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (PABSEC), 15 από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση των Τουρκικώς Ομιλούμενων Χωρών (TURKPA), 21 από το Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκόφωνων (Τουρκικό Συμβούλιο) και 23 από τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).

Οι παρατηρητές των εκλογών θα εκπονούν εκθέσεις για το κατά πόσον ακολουθούνται τα διεθνή πρότυπα κατά την διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider