Στα άκρα η κόντρα Γαλλίας - Ιταλίας για το μεταναστευτικό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα άκρα η κόντρα Γαλλίας - Ιταλίας για το μεταναστευτικό

Στα άκρα κινδυνεύει να φτάσει η σύγκρουση μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας για το μεταναστευτικό, μία ημέρα από τη μίνι Σύνοδο Κορυφής για το ζήτημα στις Βρυξέλλες.

Απαντώντας στα σχόλια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί δραστικά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο επιτέθηκε κατά της Γαλλίας και προειδοποίησε ότι μπορεί να γίνει ο «νούμερο 1 εχθρός» της στο συγκεκριμένο ζήτημα.

«Η Ιταλία πραγματικά αντιμετωπίζει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο προσφυγικό ζήτημα και αυτό εν μέρει γιατί η Γαλλία συνεχίζει να προωθεί πρόσφυγες πίσω στα σύνορα. Ο Μακρόν διακινδυνεύει να καταστήσει τη χώρα του το νούμερο ένα εχθρό σε αυτήν την κατάσταση» έγραψε ο Ντι Μάιο στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.

Ο Μακρόν είχε υποστηρίξει νωρίτερα ότι η ευρωπαϊκή συνεργασία έχει φέρει ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 80% των μεταναστευτικών ροών και ότι τα προβλήματα συνεχίζουν να προκαλούνται από «δευτερεύουσες» ροές εντός της Ευρώπης.

«Η πραγματικότητα είναι ότι η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει μία προσφυγική κρίση αντίστοιχη με αυτή του 2015» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος. «Μία χώρα όπως η Ιταλία δεν βρίσκεται αντιμέτωπη με μεταναστευτικές πιέσεις του μεγέθους που υπήρχαν πέρυσι» πρόσθεσε.

«Η κρίση που αντιμετωπίσουμε είναι πολιτική κρίση (…) συνδεδεμένη με δευτερεύουσες κινήσεις μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών», συμπλήρωσε ο Μακρόν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι υποστηρίζει ότι η χώρα του ήρθε αντιμέτωπη με 650.000 αφίξεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια, 430.000 αιτήσεις ασύλου και φιλοξενεί 170.000 «υποτιθέμενους πρόσφυγες», με κόστος άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Εάν ο αλαζόνας Γάλλος πρόεδρος δεν θεωρεί ότι αυτό είναι πρόβλημα, τον προσκαλούμε να πάψει να μας προσβάλει και αντ’ αυτού να ανοίξει τα λιμάνια της Γαλλίας» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider