Στη φυλακή ο πρώην CEO της Anglo Irish Bank

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη φυλακή ο πρώην CEO της Anglo Irish Bank

Σε έξι χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε σήμερα, Τετάρτη, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της χρεοκοπημένης Anglo Irish Bank, του ιρλανδικού κολοσσού που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο τραπεζικό κραχ της χώρας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί σε τραπεζικό στέλεχος στην Ιρλανδία. Ο 51χρονος Ντέιβιντ Ντραμ βρέθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα ένοχος για απάτη εις βάρος των καταθετών και επενδυτών, καθώς και για δήλωση ψευδών λογιστικών στοιχείων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος είχε δηλώσει αθώος, ισχυριζόμενος πως δεν διαστρέβλωσε στοιχεία για να δημιουργήσει την εντύπωση πως οι καταθέσεις ήταν 7,2 δισ. ευρώ μεγαλύτερες από ότι ήταν πραγματικά το 2008.

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Ντραμ και οι συνάδελφοι του εργάζονταν κάτω από δύσκολες συνθήκες. Ωστόσο το κίνητρο να κρατήσουν την τράπεζα ανοιχτή δεν έχει σχέση. Ήταν μια ιδιαίτερα κατακριτέα συμπεριφορά και δεν προσφέρει καμία δικαιολογία για απάτη και ανειλικρίνεια» τόνισε η δικαστής Κάρεν Οκόνορ.

Ο Ντραμ δεν είναι ο μοναδικός τραπεζίτης που φυλακίστηκε στην Ιρλανδία, μετά τα σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν στον τραπεζικό κλάδο της χώρας.

Οι ηχογραφήσεις που σήκωσαν κύμα οργής

Τον Σεπτέμβριο του 2008, η ιρλανδική κυβέρνηση παρενέβη για να εγγυηθεί τις καταθέσεις της Anglo Irish Bank που πτώχευε και να κρατήσει την τράπεζα ζωντανή-νεκρή. Μια κίνηση που εξόργισε Λονδίνο και το Βερολίνο, γιατί τα χρήματα δανείζονταν από τις βρετανικές και γερμανικές τράπεζες, καθώς η τράπεζα χρειάστηκε πάνω από 30 δισ. ευρώ.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι ηχογραφήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το 2013, στις οποίες οι επικεφαλής της Anglo Irish Bank τραγουδούσαν ειρωνικά “Deutschland, Deutschland, über Alles”, αστειευόμενοι για το γερμανικό χρήμα που ρέει στη χώρα, μετά από την κρατική εγγύηση που δώθηκε προκειμένου να μην παρασύρει στην πτώχευση και άλλες ευρω-τράπεζες.

Οι τραπεζίτες γνώριζαν πως μετά τα 7 δισ. ευρώ, το ιρλανδικό δημόσιο θα αναγκαζόταν να συνεχίσει να δίνει χρήματα για να μη χάσει τα προηγούμενα, ανοίγοντας περεταίρω το φαύλο κύκλο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider