Τα πέντε πιο περίεργα πράγματα που έκαναν οι πρόγονοί μας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα πέντε πιο περίεργα πράγματα που έκαναν οι πρόγονοί μας

Όποιος πιστεύει ότι σήμερα βιώνουμε πράγματα τα οποία κάποτε θα ήταν αδιανόητα μάλλον κάνει λάθος. Γιατί όπως μαρτυρά η παράδοση, οι προγονοί μας ήταν εκείνοι που έκαναν πράγματα τα οποία θα ήταν αδιανόητα σήμερα. Τι ακριβώς έκαναν; Πολλά και διάφορα, για αυτό αυτή τη φορά θα περιοριστούμε σε πέντε από αυτά.

Φοβόντουσαν να κάνουν μπάνιο

Φυσικά οι προγονοί μας είχαν και αυτοί τις δικές τους «βρώμικες συνήθειες». Πότε; Μα φυσικά κατά τον Μεσαίωνα, μια ιστορική περίοδος η οποία θεωρείται από πολλούς ότι κυριεύτηκε από τον σκοταδισμό. Όσοι έζησαν εκείνη την περίοδο φοβόντουσαν αρκετά πράγματα και ένα από αυτά ήταν και το μπάνιο (στην μπανιέρα). Σύμφωνα με όσα πίστευαν, το νερό προκαλούσε ασθένειες και μάλιστα τις ψείρες τις ονόμαζαν «πέρλες του μπάνιου». Το συγκεκριμένο έθιμο το ακολουθούσαν και οι αυτοκράτορες όπως για παράδειγμα η βασίλισσα Ισαβέλλα Α' η οποία δήλωνε υπερήφανη που είχε κάνει μπάνιο μόνο δύο φορές στη ζωή της: μία όταν γεννήθηκε και μία πριν παντρευτεί. Μάλιστα, μια μέρα, όταν κάποιος της είπε ότι έχει πολύ βρώμικα χέρια και νύχια, εκείνη απάντησε «και που να δεις τα πόδια μου....».

Φωτογράφιζαν τους νεκρούς σε στάση «ζωντανών»

Άλλη μια συνήθεια (αρκετά μακάβρια) ήταν να φωτογραφίζουν τους νεκρούς προκειμένου να διατηρήσουν «αιώνια τη μνήμη τους». Πρόκειται για ένα έθιμο του 19ου αιώνα και ουσιαστικά αποτελούσε έναν τύπο οικογενειακής φωτογραφίας μόνο που ανάμεσα στους ζωντανούς βρισκόταν και ένας νεκρός. Φυσικά δύσκολα μπορούσε κανείς να εντοπίσει με την πρώτη ματιά ποιος είναι ο άτυχος που ποζάρει και δεν το ξέρει. Τους τοποθετούσαν σε θέση φυσική, ντυμένους, βαμμένους και με τα μάτια ανοιχτά.

Έντυναν τα αγόρια με κοριτσίστικα ρούχα

Αυτό βέβαια μπορεί να συμβαίνει και σήμερα καθώς η μόδα είναι λίγο πιο χαλαρή. Ωστόσο, αν ανατρέξει κανείς σε βιβλία, ταινίες και φωτογραφικό υλικό από την 17ο έως τον 20ο αιώνα θα δει ότι τα μικρά αγόρια ηλικίας 4-8 ετών φορούσαν κάτι αξιοζήλευτα φουστανάκια. Ο κόσμος της εποχής θεωρούσε ότι ως ρούχο ήταν πιο πρακτικό και ότι είχε μεγαλύτερη αντοχή. Φυσικά, ήταν δύσκολο να διακρίνει κανείς τα αγοράκια από τα κοριτσάκια, κάτι που φαίνεται και στη φωτογραφία όπου απεικονίζεται ο πρίγκιπας Αλεξέι από τη ρωσική αυτοκρατορική οικογένεια (του τελευταίου τσάρου της Ρωσίας, Τσάρου Νικολάου).

Φορούσαν τακούνια. ... 50 εκατοστών

Είναι γνωστά ως chopine και μπορούσαν να έχουν ύψος μέχρι 50 εκατοστά. Ο λόγος που τα φορούσαν ήταν είτε επειδή ακολουθούσαν τη μόδα είτε επειδή δεν ήθελαν να λερώσουν τα ρούχα τους. Φυσικά, όσοι τα χρησιμοποιούσαν περπατούσαν πάντα υποβασταζόμενοι από αρκετούς υπηρέτες.

Ζωντανά ξυπνητήρια για το πρωινό εγερτήριο

Πρόκειται για τον άνθρωπο – ξυπνητήρι (knocker-up), ένα επάγγελμα το οποίο άνθισε στο τέλος του 18ου αιώνα και διατηρήθηκε μέχρι το 1950. Βασικό καθήκον των ατόμων αυτών ήταν να ξυπνούν εκείνους που έπρεπε να πάνε στη δουλειά. Αυτό το έκαναν με έναν απλό τρόπο: χτυπούσαν την πόρτα των πελατών τους με κάτι συγκεκριμένα μπαστούνια. Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη είναι ποιος ξύπναγε τους knocker-up.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider