Φεύγουν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι ΗΠΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φεύγουν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι ΗΠΑ

Ακόμα μία αποχώρηση από κάποιον διεθνή οργανισμό αναμένεται να ανακοινώσουν περί τη 01.00 της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) οι ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χάλεϊ, πρόκειται να ανακοινώσουν την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, που εδρεύει στη Γενεύη, επειδή δεν έχει προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν και, επιπροσθέτως, θεωρούν ότι είναι προκατειλημμένο απέναντι στο Ισραήλ.

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς είπε ότι αναμένει την επίσημη απόφαση. «Ο γενικός γραμματέας (Αντόνιο Γκουτέρες) είναι ένθερμος υποστηρικτής» του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά πιστεύει επίσης και «στην ενεργή συμμετοχή όλων των χωρών-μελών» στο Συμβούλιο, πρόσθεσε.

Η οργάνωση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch επέκρινε τη στάση των ΗΠΑ, κρίνοντας ότι το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε χώρες όπως η Βόρεια Κορέα, η Συρία, η Μιανμάρ και το Νότιο Σουδάν» αλλά «ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ενδιαφέρεται παρά μόνο για την υπεράσπιση του Ισραήλ».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ θα απέχουν από το Συμβούλιο αυτό. Επί προεδρίας του Τζορτζ Ου. Μπους το μποϊκόταραν από την ημέρα που ιδρύθηκε και εντάχθηκαν σ' αυτό μόνο όταν εξελέγη πρόεδρος ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider