Τουρκικές εκλογές με το βλέμμα στην «περιπέτεια» της λίρας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκικές εκλογές με το βλέμμα στην «περιπέτεια» της λίρας

Η περιδίνηση στην οποία περιήλθε η τουρκική λίρα, η πιθανότητα χρεοκοπίας και η απειλή για μια νέα προσφυγή στο ΔΝΤ, φαίνεται πως θα είναι στη σκέψη της πλειοψηφίας των Τούρκων που θα προσέλθουν αυτή την Κυριακή στις κάλπες.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, «τόσο ο πληθωρισμός όσο και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξάνονται. Υπ' αυτές τις συνθήκες, το τουρκικό εκλογικό σώμα εμφανίζεται διχασμένο ως προς το ποιος υποψήφιος φαίνεται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες οικονομικές αβεβαιότητες. Ο Eρντογάν έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι θα αναλάβει πιο κυρίαρχο ρόλο στις οικονομικές πολιτικές αν κερδίσει την ισχυρή προεδρία»

Υπενθυμίζεται ότι κοινή κυβερνητική γραμμή ήταν πως για όλα φταίνε οι ξένες δυνάμεις, οι οποίες χτυπούν την τουρκική οικονομία.

Η οικονομική ανάπτυξη του προηγούμενου έτους ήταν 7,4% η δεύτερη καλύτερη μετά την Ιρλανδία από τα 37 μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Η Τουρκία διατήρησε τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2018. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξήρε πρόσφατα τον ρυθμό ανάπτυξης της Τουρκίας, αλλά προειδοποίησε για πιθανή «υπερθέρμανση» - μη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Ο υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί δήλωσε ότι ο στόχος για το υπόλοιπο του έτους θα είναι να αυξηθεί η οικονομία της Τουρκίας με ταχύτερο ρυθμό, ενώ παράλληλα προέβλεψε ρεκόρ τουριστών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

Η «λύκαινα» Μεράλ Ακσενέρ απειλεί τον Ερντογάν

«Καυτή» την ανάσα της Μεράλ Ακσενέρ νιώθει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Η Ακσενέρ υπηρέτησε ως μέλος του κοινοβουλίου από τις τάξεις του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) (Μπαχτσελί) , αν και εντέλει διαφώνησε με την ηγεσία του κόμματος και αποσπάστηκε από τους κόλπους του, παίρνοντας κι άλλους συναδέλφους μαζί της.

Αν η Ακσενέρ τα καταφέρει και είναι αυτή η αντίπαλος του Ερντογάν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, τότε και οι δυο θα έχουν να παλέψουν για τις ψήφους των Κούρδων.

Μερικοί κουρδικοί σχηματισμοί την έχουν κατηγορήσει ότι ευθύνεται για την καταστολή των Κούρδων την περίοδο που διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών. Η ίδια έχει ωστόσο τώρα απευθύνει έκκληση για την απελευθέρωση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, του φυλακισμένου υποψηφίου του HDP στις προεδρικές εκλογές.

Η Ακσενέρ γεννήθηκε στο βιομηχανικό κέντρο Κοτζαέλι, στη δυτική Τουρκία, και είναι παντρεμένη με ένα παιδί. Έχει διδακτορικό στην ιστορία.

Τσαβούσογλου: Προχωράνε τα στρατεύματα στο Ιρακ

Στο πλαίσο της προπαγάνδας, λόγω εκλογών, συνεχίζεται η τουρκικών στρατευμάτων προς την περιοχή Καντίλ του βόρειου Ιράκ, όπου έχουν τη βάση τους Κούρδοι μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK),.

Σύμφωνα πάντως με τα όσα δήλωσε σήμερα Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο χρόνος της επιχείρησης εναντίον της Καντίλ, την οποία τουρκικά αεροπλάνα έχουν θέσει στο στόχαστρο πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες, δεν συνδέεται με τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

Από την πλευρά του, ο στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία σκότωσε 26 μαχητές και κατέστρεψε τις θέσεις των όπλων τους, καταφύγια και αποθήκες πυρομαχικών στη νοτιοανατολική Τουρκία και στο βόρειο Ιράκ αυτή την εβδομάδα.

Σε ανακοίνωση που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο τουίτερ ο στρατός ανέφερε πως οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα (χθες) στις επαρχίες Ντιγιάρμπακιρ και Σιρνάκ και σε μια περιοχή του βόρειου Ιράκ όπου η αντάρτικη οργάνωση Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) έχει βάσεις.

Ο τουρκικός στρατός ενέτεινε τις αεροπορικές επιδρομές του στο βόρειο Ιράκ, με στόχο βάσεις του PKK στην Καντίλ, κοντά στα σύνορα Ιράκ-Ιράν, όπου η Άγκυρα υποπτεύεται ότι βρίσκονται υψηλόβαθμα μέλη της παράνομης οργάνωσης.

Στο δημοψήφισμα του Απριλίου του 2017 για τη διεύρυνση των προεδρικών εξουσιών, το οποίο κέρδισε ο Ερντογάν με μικρή διαφορά, η Ακσενέρ υποστήριξε με μια ένθερμη εκστρατεία την αντίθεσή της στις αλλαγές στο σύνταγμα της χώρας και συνέχισε να διευρύνει την απήχησή της σε πανεθνικό επίπεδο.

Η γνωστή, σύμφωνα με τον Guardian και με το παρατσούκλι η "λύκαινα", είναι εξάλλου δημοφιλής τόσο μεταξύ των νέων όσο και μεταξύ των Τούρκων της εργατικής τάξης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider