Καρκινοπαθείς Σέρβοι μηνύουν το ΝΑΤΟ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καρκινοπαθείς Σέρβοι μηνύουν το ΝΑΤΟ

Το φθινόπωρο αναμένεται να κατατεθούν οι πρώτες μηνύσεις Σέρβων καρκινοπαθών, οι οποίοι κατηγορούν τις χώρες του ΝΑΤΟ που βομβάρδιζαν τη χώρα τους με βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Η είδηση ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο μιας Ένωσης Πολιτών. Ο ίδιος μάλιστα ξεκαθάρισε πως οι μηνύσεις δεν θα γίνουν από την Ένωση αλλά ατομικά. Μιλώντας σε συμπόσιο αφιερωμένο στις συνέπειες των βομβαρδισμών, που έλαβε χώρα στη Νις, ο πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι οι μηνύσεις θα γίνουν από τους καρκινοπαθείς και τις οικογένειές τους.

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ θα μηνυθούν για χρηματικές και μη χρηματικές αποζημιώσεις. Θα γίνουν μηνύσεις κατά πέντε χωρών και αμέσως μετά το συμπόσιο, θα αποφασιστεί ποιες θα είναι αυτές οι χώρες» ανέφερε ο πρόεδρος. Ανέφερε ακόμα ότι στους επόμενους μήνες θα φτιαχτούν ομάδες εργασίας για να προετοιμάσουν τις μηνύσεις, ενώ πρόσθεσε ότι με την ενέργεια έχουν συμφωνήσει οι δικηγορικοί σύλλογοι της Σερβίας, του Βελιγραδίου και της Νις.

«Υπάρχει ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός καρκινοπαθών, ακόμα και μωρά γεννιούνται με καρκίνο. Δεν έχουν δικαίωμα να το αποσιωπήσουμε» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης. Ο πρόεδρος της οργανωτικής γραμματείας του συνεδρίου, δήλωσε, πως το σημαντικότερο από τα επιχειρήματα των Σέρβων, είναι πως τα ιταλικά δικαστήρια έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη σύνδεση μεταξύ της χρήσης απεμπλουτισμένου ουρανίου και των στρατιωτών που αρρώστησαν αφού παρέμειναν στην περιοχή του Κοσόβου μετά τις επιθέσεις.

«Στους στρατιώτες που υπέφεραν από καρκίνο και στις οικογένειες των νεκρών, το ιταλικό δικαστήριο επιδίκασε από 200.000 ως 500.000 ευρώ αποζημίωση. Θα ζητήσουμε αντίστοιχες αποζημιώσεις και για τους Σέρβους πολίτες» ανέφερε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάστηκαν πέντε χρόνια για τους Ιταλούς να αποδείξουν στο δικαστήριο τη σχέση αίτιου – αιτιατού μεταξύ των βομβαρδισμών με απεμπλουτισμένο ουράνιο και τον καρκίνο, ενώ η Σερβία μπορεί να επωφεληθεί από τα αποδεικτικά στοιχεία των Ιταλών. «Η πρώτη ετυμηγορία αναμένεται να υπάρξει σε διάστημα δυο χρόνων».

Ο Ντομένικο Λεγκέρο, μέλος μιας ιταλικής επιτροπής που ασχολήθηκε με τις συνέπειες των βομβαρδισμών με απεμπλουτισμένο ουράνιο, μίλησε στο ίδιο συνέδριο, τονίζοντας πως όλες οι αποφάσεις δικαστηρίων στην Ιταλία ήταν υπέρ των άρρωστων στρατιωτών, ενώ το υπουργείο Άμυνας της χώρας καταδικάστηκε. «Στην Ιταλία υπήρξαν 80 υποθέσεις. Οι στρατιώτες αποζημιώθηκαν» δήλωσε ο ίδιος. Πρόσθεσε ότι οι συνέπειες της χρήσης του απεμπλουτισμένου ουρανίου στην ανθρώπινη υγεία, έχει αποδειχθεί στην Ιταλία από το 1987.

Ο Σεργκέι Μπαμπούριν, επικεφαλής της βοήθειας της ρωσικής Δούμας στη Σερβία, δήλωσε πως η Σερβία περίμενε αρκετά γι αυτές τις μηνύσεις, αλλά και πως δεν είναι αργά καθώς «τα πράγματα δεν πρέπει να αφεθούν στη μοίρα τους, αλλιώς θα είμαστε όλοι συνένοχοι». Ο Μπαμπούριν, σημείωσε στην παρέμβασή του, ότι πολλοί από τους ανθρώπους που υπερασπίστηκαν τότε τη χώρα καταδικάστηκαν, αντίθετα με εκείνους που την βομβάρδισαν. Το διήμερο συνέδριο στη Νις συγκέντρωσε περίπου 30 ντόπιους και διεθνείς ειδικούς νομικούς, γιατρούς, μηχανικούς, φυσικούς και οικολόγους.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως ομάδα νομικών από την ΕΕ, τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία, μιλούσε για 10 με 15 τόνους βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου που έπεσαν από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στους βομβαρδισμούς στη Σερβία το 1999.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider