Ουγκάντα: Φόρος... κουτσομπολιού για την πληρωμή του χρέους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουγκάντα: Φόρος... κουτσομπολιού για την πληρωμή του χρέους

Έναν... πρωτότυπο τρόπο βρήκε η κυβέρνηση της Ουγκάντα για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους της χώρας. Το κοινοβούλιο μόλις ενέκρινε έναν νόμο, που επιβάλλει έναν αμφιλεγόμενο φόρο σε όσους χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυο. Ειδικότερα, επιβάλλει ημερήσια εισφορά 200 σίλινγκ (0,05 δολάρια/0,04ευρώ) σε όσους χρησιμοποιούν εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων μέσω διαδικτύου όπως το Facebook, το WhatsApp, το Viber και το Twitter.

Ο πρόεδρος της χώρας, Γιουέρι Μουσέβενι, προώθησε αυτές τις αλλαγές στη νομοθεσία υποστηρίζοντας ότι τα κοινωνικά δίκτυα «ενθαρρύνουν το κουτσομπολιό».

Ο νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του.

Ο νέος νόμος περί ειδικών φόρων κατανάλωσης θα επιβάλει επίσης και διάφορους άλλους φόρους, συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς 1% επί της συνολικής αξίας των συναλλαγών μέσω κινητού και ο υπουργός Οικονομικών Ντέιβιντ Μπαχάτι δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι οι αυξήσεις των φόρων ήταν απαραίτητες για να βοηθήσουν την Ουγκάντα να πληρώσει το αυξανόμενο εθνικό χρέος της.

Η κυβέρνηση πασχίσει να επιβεβαιώσει ότι όλες οι κάρτες SIM κινητής τηλεφωνίας έχουν καταχωρηθεί σωστά και από τους 23,6 εκατ. συνδρομητές κινητής στη χώρα, μόνο τα 17 εκατ. χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, αναφέρει το Reuters.

Επομένως, δεν είναι σαφές με ποιον τρόπο οι αρχές θα είναι σε θέση να προσδιορίσουν την πρόσβαση των κατοίκων στα κοινωνικά δίκτυα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider