Βερολίνο: Αντιδιαδήλωση σε πορεία του ξενοφοβικού AfD

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βερολίνο: Αντιδιαδήλωση σε πορεία του ξενοφοβικού AfD

Τεταμένο κλίμα επικράτησε σήμερα, Κυριακή, στο Βερολίνο, όταν ένα πλήθος διαδηλωτών του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έκανε πορεία από τον κεντρικό σταθμό προς την πύλη του Βραδεμβούργου.

Στην άλλη όχθη του Σπρέε, μπροστά από το Ράιχσταγκ, την έδρα της βουλής, χιλιάδες συνδικαλιστές, απλοί Βερολινέζοι και μέλη ενώσεων ή κομμάτων, ανταγωνίζονταν αυτή τη συγκέντρωση της άκρας δεξιάς. Αυτοί οι τελευταίοι απέκλεισαν μια γέφυρα υποχρεώνοντας τους διαδηλωτές της AfD να αλλάξουν την αρχική τους διαδρομή. Οι ακροδεξιοί διαδηλωτές συνέχισαν την πορεία τους από άλλον δρόμο.

Σε άλλα σημεία της γερμανικής πρωτεύουσας, η αστυνομία ανακοίνωσε πως χρειάσθηκε να καταφύγει σε δακρυγόνα για να χωρίσει ορισμένους διαδηλωτές. Οι διαδηλωτές αντάλλαξαν επίσης βρισιές και η AfD κατήγγειλε πως δέχθηκε επίθεση με μπογιές και πέτρες σε λεωφορείο με διαδηλωτές της.

«Η ναζιστική προπαγάνδα δεν είναι δικαίωμα» και «Όλο το Βερολίνο είναι εναντίον της AfD», φώναζαν χιλιάδες αντιδιαδηλωτές. Πλοία κατά της AfD, διακοσμημένα με πανό και μπαλόνια, συμμετείχαν επίσης στη συγκέντρωση, ενώ νυκτερινά κέντρα είχαν προβλέψει να πνίξουν τα συνθήματα της άκρας δεξιάς μέσα στη μουσική τέκνο με τη βοήθεια μεγαφώνων τοποθετημένων σε καμιονέτες και σε πλοία.

Εξαιτίας των φόβων για βίαια επεισόδια, περίπου 2.000 αστυνομικοί κλήθηκαν για να εξασφαλίσουν την τάξη.

Οι αντιδιαδηλωτές όλων των πλευρών κινητοποιήθηκαν από την πλευρά τους εδώ και μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για «να μην αφήσουν τον δρόμο στους συμπαθώντες την AfD». Για τους περισσότερους, το ζήτημα είναι να εμποδίσουν ειρηνικά να ακουστεί το μήνυμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία.

Πιο ανησυχητικό για την αστυνομία είναι το γεγονός ότι εδώ και ημέρες μέλη του κινήματος Antifa έχουν γράψει στο Ίντερνετ συνθήματα όπως "καλύτερα το χάος παρά η AfD". Συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και το εν λόγω κίνημα σημειώνονται τακτικά στο Βερολίνο.

«Όλοι όσοι θα είναι στη διαδήλωσή μας ξέρουν καλά πως δεν θα είναι ένας ήσυχος περίπατος», δήλωσε ο Αντρέας Κάλμπιτς, στέλεχος της AfD.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider