Η τιμή του ντίζελ «παραλύει» την Βραζιλία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η τιμή του ντίζελ «παραλύει» την Βραζιλία

Εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, να ανοίξουν τους δρόμους, έδωσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Μισέλ Τέμερ. Οι δρόμοι παραμένουν κλειστοί από οδοφράγματα που έχουν εγκαταστήσει εδώ και πέντε μέρες οι επαγγελματίες οδηγοί φορτηγών που διαμαρτύρονται για την τιμή του ντίζελ.

Κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού του διαγγέλματος, που εκφώνησε σε αυστηρό τόνο, ο επικεφαλής του κράτους της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι «κινητοποίησε τις δυνάμεις ασφαλείας» για να ανοίξει τους δρόμους της χώρας.

«Δεν θα επιτρέψουμε οι πολίτες να μην έχουν πρόσβαση σε προϊόντα πρώτης ανάγκης (…), τα νοσοκομεία να μην διαθέτουν τα απαραίτητα φάρμακα για να σώζουν ζωές» εξήγησε ο πρόεδρος Τέμερ. «Αποδεχθήκαμε τις 12 βασικές διεκδικήσεις των οδηγών, που δεσμεύτηκαν να απομακρύνουν τα οδοφράγματα αμέσως. Όμως δυστυχώς μια ακραία μειονότητα συνέχισε τον αποκλεισμό των δρόμων» συμπλήρωσε ο ίδιος κι ενώ χθες είχαν προηγηθεί 7ωρες διαπραγματεύσεις με στόχο την άρση του αδιεξόδου.

«Η κυβέρνηση είχε το θάρρος να κάνει διάλογο, η κυβέρνηση θα έχει το θάρρος να ασκήσει την εξουσία της». Λίγο νωρίτερα, η δημοτική αρχή του Σάο Πάολο, της οικονομικής πρωτεύουσα της χώρας, κήρυξε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Αυτό το μέτρο επιτρέπει στις αρχές να επιτάξει ή να κατασχέσει ιδιωτικά αγαθά, όπως για παράδειγμα καύσιμα που βρίσκονται αποθηκευμένα σε βενζινάδικα» επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε. Παρά τις χθεσινές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για μια «εκεχειρία» 15 ημερών με τους εκπροσώπους πολλών συνδικαλιστικών ενώσεων, οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν μαζικά και σήμερα.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, όπου καταγράφονται οι πρώτες ακυρώσεις πτήσεων, δύο εξ αυτών διεθνείς, καθώς τα αποθέματα κηροζίνης στο αεροδρόμιο εξαντλήθηκαν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider