Νέα Υόρκη: Σε εξέλιξη η συνάντηση Κοτζιά - Δημητρόφ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα Υόρκη: Σε εξέλιξη η συνάντηση Κοτζιά - Δημητρόφ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση των δυο υπουργών Εξωτερικών, Κοτζιά και Δημητρόφ στη Νέα Υόρκη, υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νιμιτς.

Η Αθήνα θέλει να επαναφέρει τη διαδικασία στις προτάσεις Νίμιτς, μετά την απόρριψη της πρότασης για την «Μακεδονία του Ίλιντεντ» που πρότειναν τα Σκόπια στη συνάντηση της Σόφιας, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται να δούμε τι θα δηλώσει ο Μάθιου Νίμιτς, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, αναφορικά με το εάν το όνομα που πρότεινε η γειτονική χώρα, είναι ακόμη στο τραπέζι.

«Δεν είχαμε καλύτερη ευκαιρία τα τελευταία 25 χρόνια» δήλωσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό και τονίζοντας ότι «αν χάσουμε την ευκαιρία, τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι πιο δύσκολη η διαπραγμάτευση και θα έχει ακόμα μικρότερες πιθανότητες λύσης».

«Τώρα είμαστε κοντά στη λύση», δήλωσε Ζόραν Ζαεφ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού debate με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοσκι και σημείωσε ότι οι δυο πλευρές θα συνεχίσουν την προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης «που θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα».

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, ο Ζάεφ απηύθυνε κάλεσμα για «σοβαρότητα και νηφαλιότητα». «Καλώ τους πολιτικούς στη "Μακεδονία" να επιδείξουν σοβαρότητα και νηφαλιότητα. Εγώ είμαι έτοιμος να αναλάβω το δικό μου μερίδιο της ευθύνης στην λήψη των αποφάσεων. Είπαμε ότι στο τέλος οι πολίτες αποφασίζουν σε δημοψήφισμα. Με τη δημιουργικότητα που δείχνουμε θέλουμε να βρεθεί λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Διότι μπορεί ο Ζάεφ και ο Τσίπρας να δώσουν τα χέρια, αλλά είναι οι θεσμοί αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις –σε μας και οι πολίτες με το δημοψήφισμα».

Η διπλή συνάντηση των κκ. Κοτζιά και Δημητρόφ (σήμερα και αύριο) αποκτά πλέον πολύ σημαντικό χαρακτήρα, καθώς από αυτήν θα κριθεί το εάν οι δυο πλευρές θα βρεθούν εκ νέου σε τροχιά σύγκλισης, ή εάν η διαπραγμάτευση θα λάβει πλέον μια τροπή ναυαγίου.

Η πίεση που ασκήθηκε όλη την εβδομάδα από το διεθνή παράγοντα ήταν σημαντική (δημοσιοποιήθηκαν δυο τουλάχιστον τηλεφωνικές επαφές του Πρωθυπουργού με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και την Καγκελάριο Μέρκελ που συνομίλησε με τους δυο Πρωθυπουργούς), ενώ για το θέμα μίλησε διεξοδικά στη διάρκεια των επαφών που είχε στις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Στην σημερινή συνάντηση μεταξύ Κοτζιά - Δημητρόφ αναμένεται να ξεκαθαρίσει το εάν η ονομασία “Μακεδονία του Ίλιντεν” εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι της συζήτησης για τη σκοπιανή πλευρά, (αν και το VMRO το απέρριψε στη γειτονική χώρα), τη στιγμή πάντως που η ελληνική πλευρά - ιδίως μετά την πίεση της αντιπολίτευσης - φαίνεται ότι ζητά επιστροφή στις προτάσεις Νίμιτς.

Χθες μάλιστα στη βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει για το εάν η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να συζητά την πρόταση, με τον Πρωθυπουργό να μην μπαίνει στην ουσία της διαπραγμάτευσης κα να περιορίζεται στην απάντηση ότι η ελληνκή πλευρά έχει θέσει ξεκάθαρα τους όρους της στα Σκόπια για τις προυποθέσεις μιας συμφωνίας, την εξασφάλιση δηλαδή του erga omnes και της συνταγματικής αναθεώρησης, σημειώνοντας μάλιστα ότι στο θέμα υπήρξε σημαντική πρόοδος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider