Πρόστιμο 1,3 δισ. σκοπεύει να επιβάλει στην κινεζική ZTE ο Τραμπ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόστιμο 1,3 δισ. σκοπεύει να επιβάλει στην κινεζική ZTE ο Τραμπ

Πρόστιμο 1,3 δισ. δολαρίων και αλλαγή της διεύθυνσης σχεδιάζει να επιβάλει στην κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ZTE Corp ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σημειώνεται ότι ο κολοσσός αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία του μετά τις πρόσφατες κυρώσεις που του επιβλήθηκαν.

Μιλώντας με δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κάποια συμφωνία με το Πεκίνο σε ό,τι αφορά την ZTE.

Εκτός από το υψηλό πρόστιμο, ο Τραμπ είπε ότι η εταιρεία θα πρέπει να αποκτήσει νέα διεύθυνση και να ορίσει ένα νέο δ.σ.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί την 4η σε μέγεθος κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ότι παραβίασε το εμπορικό εμπάργκο σε βάρος του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.

Σε αντίποινα, η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε στα μέσα Απριλίου να απαγορεύσει για επτά χρόνια τις εξαγωγές αμερικανικών ηλεκτρονικών προϊόντων, όπως μικροεπεξεργαστών, απαραίτητων για τα smartphones που κατασκευάζει η ZTE.

Λόγω της οικονομικής ζημίας και του κινδύνου να χαθούν θέσεις εργασίας, κατόπιν αιτήματος του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ ο Τραμπ ανέθεσε στον υπουργό Οικονομικών Ουίλμπουρ Ρος να εξετάσει την υπόθεση ώστε να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις.

Τον Μάρτιο του 2017 είχε ήδη επιβληθεί πρόστιμο ύψους 1,2 δισεκ. δολαρίων στην ZTE, ενώ οι κυρώσεις του Απριλίου την ανάγκασαν να διακόψει σχεδόν το σύνολο της δραστηριότητάς της, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άμεσα 75.000 θέσεις εργασίας και η βιωσιμότητα της ίδιας της εταιρείας.

Επιπλέον, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι σταματά η πώληση κινητών τηλεφώνων και μόντεμ της ZTE από τα καταστήματα που βρίσκονται εντός των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων, επικαλούμενο πιθανούς κινδύνους στην ασφάλεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider