Η Τουρκία δανείζεται πιο ακριβά από τη Σενεγάλη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Τουρκία δανείζεται πιο ακριβά από τη Σενεγάλη

Μπορεί η Τουρκία να είναι 60 φορές μεγαλύτερη από τη Σενεγάλη και να διαθέτει -ακόμη- υψηλότερη πιστοληπτική ικανότητα, αλλά δανείζεται πιο ακριβά από την αφρικανική χώρα.

Η επιδείνωση της τουρκικής οικονομίας τις τελευταίες εβδομάδες είναι τόσο δραματική που η λίρα έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ το κόστος δανεισμού έχει εκτοξευτεί -ακόμη και υψηλότερα από αυτό της Σενεγάλης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αποδόσεις για τα τουρκικά ομόλογα που λήγουν τον Φεβρουάριο του 2034 βρίσκονται σήμερα 68 μονάδες βάσης από τους αντίστοιχους τίτλος της αφρικανικής οικονομίας.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται αποφασισμένος να παραμερίσει την κεντρική τράπεζα της χώρας επιμένοντας σε μια καταστροφική πολιτική χαμηλών επιτοκίων.

«Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για την κεντρική τράπεζα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», σχολιάζει ο Όκαν Ακίν, αναλυτής της AllianceBernstein στο Λονδίνο. Όπως εξηγεί, οι αγορές τιμολογούν την Τουρκία σαν να έχει αξιολόγηση Β, παρότι βρίσκεται στην κλίμακα ΒΒ+ σύμφωνα με τη Fitch.

«Η Τουρκία βρίσκεται σήμερα στο μάτι της καταιγίδας», σημειώνει η Τάτηα Γκόουζ, οικονομολόγος της Commerzbank στο Λοδίνο. «Όλο το ζήτημα είναι η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και αυτά που είπε ο Ερντογάν στο Λονδίνο [περί νομισματικής πολιτικής]. Σήμερα, οι τουρκικοί τίτλοι δεν τιμολογούνται στην αγορά με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη», τονίζει.

Νέο ιστορικό χαμηλό για τη λίρα

Σε νέο ιστορικό χαμηλό διολίσθησε την Τρίτη η τουρκική λίρα, μετά την προειδοποίηση της Fitch Ratings ότι είναι ανήσυχη για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

Το απόγευμα η λίρα σημείωσε νέα βουτιά 1,5% με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 4,6455 έναντι του δολαρίου, μετά την άνοδο 1,9% που σημείωνε νωρίτερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider