Σύννεφα πάνω από τη «Σουηδία χωρίς μετρητά»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύννεφα πάνω από τη «Σουηδία χωρίς μετρητά»

Από όλες τις χώρες του κόσμου που μειώνουν τη χρήση των μετρητών, η Σουηδία φαίνεται πως θα είναι η πρώτη που θα τα «μηδενίσει», σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC, το 85% των Σουηδών χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες internet banking –ποσοστό ρεκόρ σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο. Σήμερα, μόλις το 2% των συναλλαγών στη χώρα πραγματοποιείται με μετρητά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Σουηδία, η κυκλοφορία χαρτονομισμάτων και κερμάτων μειώνεται σταθερά κάθε χρόνο, με τους πολίτες να στρέφονται στις υπηρεσίες πληρωμών μέσω Ίντερνετ και φορητών συσκευών.

Η άρνηση των Σουηδών να χρησιμοποιούν μετρητά έχει προκαλέσει ανησυχία στην κεντρική τράπεζα, η οποία προειδοποιεί ότι μια κοινωνία χωρίς καθόλου μετρητά έχει ως αποτέλεσμα λίγοι «παίκτες» να ελέγχουν τις πληρωμές στη χώρα –γεγονός που εμπεριέχει κινδύνους για την ασφάλεια των πληρωμών. Σε περίπτωση κρίσης, η χώρα θα βρεθεί απροετοίμαστη, προειδοποιεί ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ένα άλλο πρόβλημα που δημιουργείται, είναι ότι μια μερίδα των πολιτών δεν έχουν πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες πληρωμών, ενώ κάποιοι άλλοι αρνούνται να τις χρησιμοποιήσουν.

«Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να παρέχουμε χαρτονομίσματα και κέρματα στην κοινωνία, στο βαθμό που οι πολίτες θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη μορφή των χρημάτων», σχολιάζει στο CNBC η Σεσίλια Σκίνγκσλεϊ, αναπληρώτρια διοικήτρια της Riksbank.

«Παρατηρούμε όμως τις ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα αυτό και ότι υπάρχει μια μερίδα πολιτών για τους οποίους η χρήση μετρητών είναι επιβεβλημένη λόγω συνθηκών ή γεωγραφικής θέσης», συμπληρώνει. Όπως εξηγεί, οι ηλικιωμένοι και οι πρόσφυγες ανήκουν στην κατηγορία αυτή και έχουν ανάγκη να χρησιμοποιούν μετρητά όσο και αν η πλειονότητα των Σουηδών τα απαρνούνται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.