Ντιμιτρόφ: Δεν έχουμε πρόθεση να τσακωθούμε με την Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντιμιτρόφ: Δεν έχουμε πρόθεση να τσακωθούμε με την Ελλάδα

«Δεν υπάρχουν διαφορές στα οράματα μεταξύ πΓΔΜ και Ελλάδας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, αναφερόμενος στις προσπάθειες επίλυσης του ονοματολογικού.

«Πρέπει να καταφέρουμε να δείξουμε ότι είναι εφικτό να χτίζονται φιλίες μεταξύ χωρών. Εμείς δεν έχουμε πρόθεση να τσακωθούμε με την Ελλάδα, στόχος μας είναι η συμφιλίωση» τόνισε ο Ντιμιτρόφ μιλώντας στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Ντιμιτρόφ επσήμανε πως πιστεύει πως θα βγουν όλοι κερδισμένοι εάν επιτευχθεί μία ρήξη με το παρελθόν, καθώς υπάρχουν κοινά συμφέροντα με την Ελλάδα και μίλησε για την ανάγκη διαφοροποίησης της πΓΔΜ και της Περιφέρειας της Μακεδονίας «και να τηρηθεί η αξιοπρέπεια και η ταυτότητα ώστε να διατηρηθούν τα σύνορα».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη, μέλος της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας που συμμετέχει στην Ολομέλεια, πήρε τον λόγο δηλώνοντας πως η Ελλάδα παραμένει αισιόδοξη σχετικά με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση. «Με δεδομένα τα παραπάνω, το κοινό έδαφος της διαπραγμάτευσης για την εξεύρεση μιας αμοιβαία συμφωνημένης ονομασίας μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, η ανάγκη της οποίας έχει αναγνωριστεί και κατοχυρωθεί από τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ως τώρα έχει βασιστεί στις αρχές ότι η χρήση εκείνου του ονόματος θα πρέπει να είναι και erga omnes - δηλαδή έναντι όλων στο εσωτερικό και το εξωτερικό - και για όλους τους σκοπούς» υπογράμμισε η Ν. Κασιμάτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ απάντησε στην τοποθέτηση της Νίνας Κασσιμάτη πως αναγνωρίζει «τη δυσκολία των δύο χωρών να εξισορροπήσουν τα συμφέροντά τους, τα οποία δεν συνάδουν πάντα». Ο Ντιμιτρόφ τόνισε πως η στάση της κάθε χώρας είναι γνωστή αλλά ότι περισσότερο, πιστεύει, ότι πρέπει να βρεθεί μια εποικοδομητική μέση λύση που να καλύπτει αυτό που είναι σημαντικό για την Αθήνα και αυτό που ενδιαφέρει τα Σκόπια.

«Στην παρούσα φάση, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, πρέπει να αφήσουμε χώρο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν την όποια δημοσιοποίηση στοιχείων και στάσεων», είπε τονίζοντας πως είναι σημαντικό να προστατευτεί σε πρώτη φάση η διαδικασία διαπραγμάτευσης. «Ο κίνδυνος που καραδοκεί όταν οι διαπραγματεύσεις, που δεν έχουν ακόμη τελειώσει, βγουν στην δημοσιότητα, είναι ότι παίρνουν διαστάσεις εθνικών τοποθετήσεων με αποτέλεσμα να περιορίζεται έτσι τα περιθώρια διαπραγμάτευσης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider