Ποινή κάθειρξης 20 ετών για τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποινή κάθειρξης 20 ετών για τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ

Σε κάθειρξη 20 ετών για την ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία το 2016 στις Βρυξέλλες, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων αστυνομικών στην κοινότητα Φορέ, καταδίκασε σήμερα το βελγικό δικαστήριο τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, τον μοναδικό τρομοκράτη που επέζησε μετά από τις επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015.

Στον συγκατηγορούμενο του Αμπντεσλάμ, τον Σοφιάν Αγιαρί, επιβλήθηκε επίσης ποινή κάθειρξης 20 ετών για τρομοκρατική απόπειρα φόνου.

Ενώ ο συνήγορός του υποστήριξε πως ο 28χρονος Αμπντεσλάμ θα πρέπει να αθωωθεί λόγω σφάλματος στη διαδικασία, οι εισαγγελείς απήγγειλαν σε βάρος του κατηγορίες για απόπειρα φόνου σε σχέση με μια ανταλλαγή πυρών τον Μάρτιο 2016 στις Βρυξέλλες, μερικές ημέρες πριν από τη σύλληψή του, και ζήτησαν να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Να υπενθυμίσουμε ότι η δίκη του Αμπντεσλάμ είχε ξεκινήσει στις 5 Φεβρουαρίου του 2018 και αφορούσε στο περιστατικό που προηγήθηκε της σύλληψής του τον Μάρτιο του 2016, όταν πυροβόλησε εναντίον των αστυνομικών που διεξήγαγαν έρευνα για τον εντοπισμό του.

Ο Αμπντεσλάμ, είχε εφμανιστεί στο δικαστήριο με γένια, φορώντας ένα λευκό μπλουζάκι και δήλωσε μέσω του δικηγόρου του ότι δεν επιθυμεί οι δημοσιογράφοι να τον τραβήξουν φωτογραφία ενώ αρνήθηκε να απαντήσει και σε ερωτήσεις.

Ο Αμπντεσλάμ μεταφέρθηκε στη διάρκεια της νύχτας από τη φυλακή στο Φλερί- Μεροζί της Γαλλίας όπου κρατείται στο δικαστικό μέγαρο των Βρυξελλών.

Η καταδίκη αυτή είναι μόνο το προοίμιο άλλης δίκης που θα διεξαχθεί στο Παρίσι και θα αφορά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις οποίες συμμετείχε, από τις οποίες σκοτώθηκαν συνολικά 130 άνθρωποι.

Ο 28χρονος Αμπντεσλάμ, Γάλλος μαροκινής καταγωγής, μεγάλωσε στο Μόλενμπεκ, μια συνοικία των Βρυξελλών, όπου και ριζοσπαστικοποιήθηκε.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, φαίνεται να συμμετείχε σε έναν πυρήνα τζιχαντιστών ο οποίος εμπλέκεται σε τουλάχιστον τρεις επιθέσεις: Στις επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι, αυτές της 22ας Μαρτίου 2016 στις Βρυξέλλες με 32 νεκρούς και στην αποτυχημένη επίθεση στο τρένο Thalys που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Άμστερνταμ-Παρίσι τον Αύγουστο του 2015.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider