Συρία: Ειδικοί ελέγχουν τις καταγγελίες για χημικά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συρία: Ειδικοί ελέγχουν τις καταγγελίες για χημικά

Μία εβδομάδα μετά την άφιξή τους στη Συρία, οι επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) έφτασαν το Σάββατο στη Ντούμα και συνέλεξαν δείγματα από την τοποθεσία όπου φέρεται ότι έγινε επίθεση με χημικά όπλα στις 7 Απριλίου.

Τα δείγματα θα μεταφερθούν στα εργαστήριά του Οργανισμού στο Ράισβαϊκ της Ολλανδίας προκειμένου να αναλυθούν.

«Ο ΟΑΧΟ θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα μελετήσει τα επόμενα βήματα, συμπεριλαμβανομένης και άλλης μιας πιθανής επίσκεψης στην Ντούμα», αναφέρει ανακοίνωση του ΟΑΧΟ.

Η ομάδα των επιθεωρητών έφτασε στη Συρία στις 14 Απριλίου. Η καθυστέρηση της έναρξης των εργασιών τους οφείλεται κυρίως σε λόγους ασφαλείας.

Με βάση τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δειγμάτων που ελήφθησαν, καθώς και άλλες πληροφορίες και υλικό που έχει συλλέξει η ομάδα, θα συνταχθεί η έκθεση του Οργανισμού που θα υποβληθεί κατόπιν στα μέλη του.

Η ομάδα του ΟΑΧΟ θα προσπαθήσει να καθορίσει εάν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Ντούμα και ποιου είδους. Δεν έχει εντολή όμως να καθορίσει ποια από τις εμπόλεμες πλευρές ευθύνεται για την επίθεση.

Νωρίτερα, η Μόσχα διαμήνυσε ότι «αναμένει ότι οι επιθεωρητές του ΟΑΧΟ θα διεξάγουν την πιο αμερόληπτη δυνατή έρευνα» για το τι συνέβη στην Ντούμα στις αρχές του μήνα και ότι θα συντάξουν μια «αντικειμενική έκθεση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider